14 МЛН ЛВ. СЕ ПРЕДОСТАВЯТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ПРЕНОСИМИ КОМПЮТРИ ЗА 12 ХИЛЯДИ УЧЕНИЦИ И 4 ХИЛЯДИ УЧИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

14.10.2020

Министерският съвет предоставя 14 млн. лева за закупуване на преносими компютри за държавните и общинските училища. С одобрените допълнителни средства ще бъдат закупени 16 000 устройства, от които 12 000 за ученици и 4 000 за учители. Преносимите компютри ще обезпечат учебния процес в случай на обучение в електронна среда от разстояние, а в периодите, в които не се налага дистанционно обучение, технологичните фондове ще се ползват в присъствения учебен процес и ще гарантират по-високото му качество.

Министър Красимир Вълчев обясни, че същевременно страната ни ще кандидатства за средства от Европейския съюз по инструмента за справяне с предизвикателствата от пандемията от ковид-19 „React ЕU“ за осигуряване на общо 80 000 преносими устройства, които да се насочат към 60 000 ученици и 20 000 учители. Те трябва да гарантират образователния процес за тези, които нямат възможност да се снабдят със собствени устройства. По думите на министъра процедурите за поръчката изискват време, а в глобален мащаб се наблюдава недостиг поради високото търсене в условия на пандемия.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“