ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИЛЕНА ДАМЯНОВА НАГРАДИ ПРИЗЬОРИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ” 2012

Начало » Последни публикации

26.06.2012

На 26 юни 2012 г. в МОМН заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова връчи грамотите на учениците, класирани на първите места на националния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру" 2012.

Г-жа Милена Дамянова поздрави участниците в състезанието, техните учители, родители и гости, дошли да споделят радостта от постигнатия успех с думите: „Аз не съм математик, филолог съм, но съм горда, че днес имам удоволствието да връча тези награди, да ви поздравя. За мен наистина е голямо удоволствие да ви посрещна тук, в Министерството на образованието, младежта и науката и то не по какъв да е случаен повод, а за да ви връчим наградите, които вие съвсем заслужено сте си извоювали. Бих искала да ви пожелая много здраве, много късмет, все така да обичате математиката, защото за да достигнете до тук, това означава, че вие изпитвате удоволствие от това да решавате задачи. Да обичате този предмет, който никак не е лек, но е изключително важен, за което наистина ви поздравявам.” В заключение заместник-министър Дамянова призова присъстващите учители и родители да подкрепят своите деца, защото тяхната подкрепа е изключително важна за това всеки ученик да следва сърцето си, да следва своите интереси и да се развива успешно.

Поздравление към участниците и гостите отправиха и председателят на националната комисия „ Европейско кенгуру” – проф. Сава Гроздев, д.п.н. и г-жа Катя Чалъкова – народен представител от 41. Народно събрание и член на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

За първи път математическото състезание „Европейско кенгуру” е проведено през 1991 г. на френски език. Днес в състезанието участват повече от 6 милиона ученици от различни държави, а в България - над 16 000 ученика.

В националния кръг на 22. издание на „Европейско кенгуру” участваха 448 ученика, 20 от които завоюваха призовите места.

Наградените лауреати и първенци в това състезание получават грамоти, стипендии, възможност за участие в летен математически лагер и предимство при кандидатстване във висшите училища.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“