НАГРАДАТА „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА” В КАТЕГОРИЯ „ПОЛИТИК НА НАЦИОНАЛНО НИВО” БЕ ПРИСЪДЕНА НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА МИЛЕНА ДАМЯНОВА

Начало » Последни публикации

01.06.2012

На 1 юни 2012 г., в Столичния куклен театър, Националната мрежа за децата за втора поредна година раздаде своите годишни награди „Златната ябълка” на публични личности - политици, журналисти, организации и обикновени граждани, които с делата си са допринесли за подобряване живота и благосъстоянието на българските деца.

Целта на инициативата е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики.

В категорията „Политик на национално ниво” бяха номинирани трима представители на официалната власт – Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето, Десислава Атанасова, министър на здравеопазването и Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката. Наградата бе присъдена на г-жа Милена Дамянова за нейната професионална и политическа отговорност, поета със сериозния ангажимент по създаването на Концепцията за нов закон за предучилищното и училищното образование, за възможността за включване на представители на граждански организации в процеса на обсъждане и вземане на решения за ключовите направления за промяна, заложени в проекта на закона, за нейния принос и този на министерството на образованието, младежта и науката в борбата за по-добро възпитание и по-качествено образование на децата и учениците в нашата страна.

Г-жа Милена Дамянова благодари на компетентното жури, на организаторите и на всички присъстващи за високата чест, като не скри вълнението си: „В такъв ден като този, денят на децата, когато цял ден раздавах награди на малки и големи талантливи деца и ученици, наистина много се вълнувам от тази награда. Не мога да изразя с думи благодарността си за оказаното доверие, благодарността си към всички вас, които през цялото време, откакто заемам този пост, подкрепяхте нашите идеи и инициативи. Благодаря и на своя екип, без който едва ли бих успяла да доведа докрай започнатото от нас.” В заключение г-жа Дамянова увери присъстващите, че министерството на образованието, младежта и науката и за в бъдеще ще продължи да подкрепя всички инициативи, целящи подобряване живота и благосъстоянието на българските деца и ученици.

Останалите категории, в които бяха раздадени „Златни ябълки” бяха: „Герой от приказките: обикновен човек, направил нещо добро за децата”, „Журналист”, „ Политик на национално ниво”, „ Политик на местно ниво”, „Училище”, „Болница”, „Община (по критериите и в партньорство с УНИЦЕФ България)”, „Бизнес (в партньорство с Български дарителски форум)”.

Наградата „Герой от приказките” бе присъдена на Илияна Кълева, лекар-педиатър от „Бърза помощ” и единствената българка, осиновила 4 деца, които отглежда с голяма любов и майчинска грижа, а наградата „Златната ябълка” за цялостен принос към живота на децата бе връчена на Майкъл Херингтън – директор на Корпуса на мира в България, за тяхната доброволческа мисия в полза на българските деца.

Общо 10 „Златни ябълки” бяха раздадени на церемонията. Осем на номинираните в отделни категории, една специална награда и една награда за цялостен принос към живота на децата.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“