ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА: ТЕСТВАНЕТО НА ДЕЦАТА ЩЕ ОСИГУРИ БЕЗОПАСНА СРЕДА В УЧИЛИЩАТА

Начало » Последни публикации

26.10.2021

Амбицията е до началото на ноември да имаме тестове за учениците. Имаме една седмица, за да направим съответната организация и подготовка, така че при наличие на тестове да можем да върнем учениците от 1-ви до 4-ти клас в присъствено обучение. Само с въвеждането на Covid тестове може да се осигури безопасна среда в училищата. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред БНР.

Зам.-министърът коментира, че тестването на учениците е добра и действаща европейска практика. Става дума за неинвазивни антигенни тестове, които Министерството на здравеопазването трябва да осигури и които ще се използват без участие на медицински лица. "Два пъти седмично в първия час ще се правят тестовете на учениците. Родителите няма да чакат на входа, децата нито ще бъдат на студено, нито ще чакат на опашки - тестовете ще се правят в класната стая", обясни Гайдарова.

Цялото интервю на зам.-министър Гайдарова можете да чуете ТУК.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“