СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА РАЗБИВА МИТОВЕ И ТЪРСИ НОВИ СВЕТОВЕ

Начало » Последни публикации

09.05.2012

Днес, 9 май 2012 г., министър Сергей Игнатов и Н. Пр. Джонатън Алън, посланик на Великобритания, откриха второто издание на Софийския фестивал на науката, който ще привлича столичаните и гостите на София до 13 май в парка Заимов.

Министър Игнатов изрази убеждението си, че, за да има резултатно развитие на науката, по-голямата част от тези, които я правят, трябва да бъдат млади хора. Той сподели удовлетворението си от интересните теми, включени в програмата на фестивала. „От заглавията се вижда, че сложна материя ще бъде поднесена по един достъпен начин – така, че всички да разберат. Бъдещето на науката през XXI век е холистичният подход към знанието. Тоест, не парцелиране, а тъкмо обратното – на едно място се събират водещи учени от различни области, които обаче трябва да се научат да говорят по хуманитарен начин.“ Министър Игнатов добави, че всички ние търсим отговори на едни и същи въпроси: кои сме ние, откъде идваме, какъв е смисълът на живота. „За да можем да бъдем успешни и да постигнем това, трябва да се научим да общуваме“ – каза той и се обърна към младите участници във фестивала: „Пожелавам ви не просто да станете съучастници в постигането на тези велики неща, които ще бъдат представени пред вас, а да започнете самостоятелно да се занимавате с изследвания!“.

Към министър Игнатов, под чийто патронаж се провежда фестивалът, към участниците и към гостите се обърна и Н. Пр. Джонатън Алън: „Европа трябва да бъде световен лидер в науката, в педагогиката и дидактиката. Да бъдем конкурентни и да имаме по-висок стандарт на живот“ – каза посланик Алън. Той изрази убеденост, че предпоставките за постигане на икономически растеж са добрите университети и центрове за изследвания, както и връзките между университетите и бизнеса.

Софийският фестивал на науката е уникално за България събитие и е в синхрон с основните приоритети и политики на Министерството на образованието, младежта и науката за повишаване интереса на младите хора към науката, представяне на учебното съдържание по атрактивен и забавен начин, както и за популяризиране на научните постижения. Той се организира от Британски съвет - България и Форум „Демокрит“ в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката и Столична община.

Акценти в програмата:

 • Молекулярна гастрономия – Олио на око и сол на вкус? О, не, това отдавна не е на мода сред кулинарите. Химията е новото гурме!
 • Извънземни?! А защо не? – Възможно ли е да няма нито една друга планета освен Земята, на която да се е развил живот, а защо не и цивилизация?
 • Невромаркетинг – как ЕЕГ метода може да се ползва за изследване възприятията на телевизионните зрителите докато гледат реклами.
 • Фабрика за роботи – Всички деца и пораснали такива ще могат да се докоснат до магията на роботиката. Ще могат да построят робот и да участват с него в импровизирано състезание.
 • Защо ХАЛ-ът (хомеопати, астролози, лечители) ни е ЗЯН (заблуждаващи, ялови, ненаучни)? – Кратък курс по някои от водещите псевдонауки. След него ще можете да лекувате с ръце, вода и захар, както и да правите хороскопи на всеки и за всичко. Гаранция!
 • British Council science blast - Научно шоу с учителите по английски на Британски съвет
 • Макет на Олимпийския комплекс за Лондон 2012 – пътуваща изложба на британското Министерство на външните работи, в партньорство с Посолството на Великобритания. Състезанията на летните олимпийски и параолимпийски игри в Лондон ще се проведат на 31 спортни съоръжения, които са разделени на пет зони. Заповядайте да видите пътуващия макет на олимпийската зона, изработен от британски дизайнери.
 • Кратка история на ранната Вселена – поглед от ЦЕРН – Големият взрив, ускорители на частици, квантова физика, високи енергии и елементарни частици, тъмна материя и антиматерия…всички говорят за това, но дали наистина разбираме за какво става въпрос? Кой по-добре може да ни преведе из тази материя от доц. д-р Леандър Литов – атомен физик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и ръководител на българския екип в ЦЕРН
 • Национален финал на конкурса за популярна наука „Лаборатория за слава FameLab”
 • Тайната на номер 2 – шоу на английски език, гостува Сара Сантош от Обединеното кралство, която се заиграва с един популярен математически ребус с исторически контекст – Задачата на Йосиф Флавий.
 • Сапунена математика – Как можем да решаваме изключително сложни задачи по математика с вода и сапун?
 • Забавна Геометрия – шоу на английски език, гостува Сара Сантош от Обединеното кралство, която ще ни забавлява с Тайните на перспективата, морски шах, триизмерни калейдоскопи и какво ли още не.
Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“