РОМСКИТЕ УЧЕНИЦИ МАСОВО СЕ ВРЪЩАТ В КЛАС СЛЕД ТЕСТВАНЕ

Начало » Последни публикации

23.11.2021

Ромските ученици масово се връщат в клас след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата. Това показват данни от проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ сред училища от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“.

В анкетата са участвали 127 училища, голяма част от които обучават ромски деца. В повече от половината от тях - 54.33%, присъствено се обучават всички паралелки в начален етап. В 19,69% от училищата са се върнали само част от паралелките. В други 5.51% занятията в клас се възобновяват тази седмица, тъй като родителите са дали съгласие за тестване на децата преди дни. В 20% от училищата все още няма присъствен учебен процес.

74% от включените в проучването училища са в села, а останалите се намират в общински и областни центрове.

В две трети от училищата всички или почти всички родители са позволили малките ученици да бъдат тествани. Във всяко четвърто училище са се съгласили между 50 и 75% от родителите. Само в 6 от анкетираните училища нито един от родителите все още не е декларирал желание за тестване.

От център “Амалипе“ отчитат, че броят на родителите, които искат децата им да бъдат в училище след изследване за COVID-19, непрекъснато се увеличава. Повишаването на желаещите е резултат от усилията на медиатори и учители на терен. На места директори са организирали демонстрации на тестване на открито, за да могат родителите да се убедят в безопасността на процедурата.

В училищата с концентрация на уязвими групи почти не съществува проблем с участието на учителите и непедагогическите специалисти в тестването. В 85.4% от образователните институции са се включили всички преподаватели, а в 87.40% са участвали и всички непедагогически специалисти. Не са изключение и ромските родители, които помагат при тестването като доброволци. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“