АКАД. ДЕНКОВ: ЗА ДА СА КОНКУРЕНТНИ, ЕВРОПЕЙСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВАТ ПО-БЪРЗО

Начало » Последни публикации

08.12.2021

„Европейските университети имат значими предимства – те са достъпни за студентите, предлагат високо качество. Но знаем, че имат и някои слабости. Затова, ако искаме да сме конкурентни на американските, китайските и източноазиатските университети, трябва да развиваме европейските висши училища по-бързо и по-прогресивно“. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на първата международна интердисциплинарна конференция за докторанти и млади учени по проекта Transform4Europe. Организатор е Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Партньори са още шест европейски висши училища.

Конференцията обединява повечето от целите, залегнали в Стратегията за развитие на висшето образование – за поставянето на университетите в центъра на регионалното развитие, за промяна в начините за обучение чрез дигитализация, за обединяването на наука, образование и бизнес в усилията за разрешаване на предизвикателства пред обществото и др. „Това са предизвикателства, които нямат едно решение. Смятам, че Вашата инициатива е начин да се намерят нови възможности, да се развият нови европейски сътрудничества“, каза министърът.

Алиансът „Трансформация за Европа (Тransform4Еurope)“ включва седем европейски университета: Университета на Саарланд (Германия), Университета в Аликанте (Испания), Естонската художествена академия, Университета на Силезия в Катовице (Полша), СУ „Св. Климент Охридски”, Университета в Триест (Италия) и Университета „Витаутас Магнус“ в Каунас (Литва). Те обединяват усилия за създаване на устойчив модел на Европейски университет със съвместно ръководство и структури на обслужване.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“