МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА ПРЕВЕДЕ СУМАТА, НЕОБХОДИМА ЗА УЧАСТИЕ НА НАШИ УЧЕНИЦИ ОТ ВАРНА НА КОНФЕРЕНЦИЯ ВЪВ ВАШИНГТОН

Начало » Последни публикации

23.04.2012

Министерството на образованието, младежта и науката преведе финансови средства за осигуряване участието на конференция в САЩ на учениците от екипа към Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Варна, които спечелиха второ място в категорията за ученици IX – X клас на Международния конкурс на НАСА и Националното космическо общество.

Младите хора, които се обучават в курсовете по астрономия на Варненската обсерватория, са разработили проект за изграждане на космическо селище за 10 000 жители. Колонията се намира в Лагранжовата точка L5, в която се уравновесяват силите на привличане на Луната и Земята. Космическото селище е наречено Home in Space – „Дом в Космоса“. В проекта са предвидени технически решения за разрастването му с времето. Разработена е специална техническа част, в която се обосновава изборът на мястото и опасностите на космическата среда.

Осигурените от МОМН средства в размер на 12 200 лв. са за пътуването и участието на учениците и техния ръководител на Международната конференция на Националното космическо общество на САЩ за развиване на космическото пространство, която ще се проведе във Вашингтон от 24 до 28 май 2012 г.

В конкурса са участвали над 300 екипа от 15 страни. За първи път в него се състезават и наши ученици от девети и десети клас.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“