ПО ИНИЦИАТИВА НА СИНДИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ МИНИСТЪР КЛИСАРОВА И ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НАЛБАНТ ВРЪЧИХА НАГРАДИ В КОНКУРСА „УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2014“

Начало » Последни публикации

10.05.2014

„Искам  да Ви благодаря, за това че ме поканихте днес тук, за да изкажа моята благодарност към българския учител. Всеки от нас помни своя учител, помни неговите уроци и завети. Благодаря за това, което правите за нашите деца, за българския народ“, това заяви по време на тържествената церемония на конкурса „Учител на годината 2014“, организиран за 17-ти пореден път от Синдиката на българските учители /СБУ/ с председател Янка Такева, министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. По думите й инициативата е едно от най-добрите събития в навечерието на празника на българската писменост и култура – 24 май. „Да си учител не е просто професия, това е мисия. Учителите са хората, при които децата ни се учат не само да пишат и четат, не само на определени знания и умения, учат се на родолюбие, на етичност, на екипност. Трябва да почитаме българските учители всеки ден“, каза в отговор на журналистически въпрос проф. Клисарова. Тя благодари на синдикатите, че за поредна година са спазили традицията да  организират конкурса „Учител на годината“.

76 учители и директори бяха номинирани в конкурса. Наградите в отделните девет направления бяха връчени по време на тържествената церемония.

По инициатива на СБУ министър Клисарова връчи наградите на победителите в  „Природо-математическо направление“. Трима учители получиха приза – Анна Иванова, старши учител по биология в ПМГ „Проф. Ем. Иванов“ - Кюстендил, Ваня Димитрова – старши учител по биология и химия в 116 ОУ “Паисий Хилендарски“ – с. Яна, район Кремиковци, и Ирина Костадинова, старши учител по биология във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ в София.

Заместник-министърт на образованието и науката  Мукаддес Налбант връчи  наградите на отличените в категория „Извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници“. Статуетки и грамоти получиха Милена Петърчева, старши възпитател в Помощно училище „Николай Палаузов“ в град Габрово и Наталия Костадинова, главен учител по музика в СОУ „Христо Ботев“ в Русе.

„Днешният празник е празник от месец, за който могат да ни завидят много народи. Едва ли има страна, в която една дата може да осмисли цял  един месец. Да осмисли духа на един народ. За втори път имам изключителната отговорност  да  бъда  председател на Отрасловия съвет към Министерството на образованието и науката. Това е едновременно чест и голяма отговорност, защото социалните партньори, с които работим са и взискателни, и изключително сериозни и авторитетни“, каза заместник-министър Налбант.

На тържественото връчване на наградите присъстваха представители на Министерството на образованието и науката - директори, началници на отдели и експерти.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“