ВАРИАНТ II СЕ ПАДНА НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО МАТЕМАТИКА ЗА VII КЛАС

Начало » Последни публикации

23.05.2014

Журналистът Евгени Станчев от вестник „Аз Буки“ изтегли вариант II за националното външно оценяване по математика за VII клас. Изпитът се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран отговор и със свободен отговор.  Продължителността на изпита е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен, от които 2 задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен,  е до 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

„Вярвам, че децата ще се справят успешно и им го желая от сърце“, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова след като бе изтеглен вариантът. Тя съобщи, че в последните години все повече ученици пишат и по втория незадължителен модул, което означава, че те се чувстват сигурни в знанията си. „Това е нашият стремеж – младите хора да учат по-задълбочено и да искат да покажат, че могат да се справят с предизвикателствата“, допълни проф. Клисарова.   

61 108  седмокласници се очаква да се явят на изпита по математика днес.

 

 

 

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“