МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: „ВЪВЕЖДАМЕ ЕДИН УЧЕБНИК ПО ВСЕКИ ПРЕДМЕТ“

Начало » Последни публикации

02.06.2014

 

„До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три“. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ „Христо Ботев“ – Ивайловград. По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници. „Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан“, обясни министър Клисарова. „Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни“, добави тя. Според нея, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

В Ивайловград министър Клисарова се включи в патронния празник на училището, носещо името на Христо Ботев. Тя благодари на директорката Александра Хорозова и на учителите за усилията, които полагат, а на учениците пожела да следват заветите на великия поет и революционер и да бъдат единни, когато се решават въпроси за България. Министър Клисарова връчи на учителския колектив учреденото тази година отличие - статуетката „Св. св. Кирил и Методий“,  по случай  100 години от създаването на образователната институция и подари на училището интерактивна дъска. На тържеството присъстваха Стефан Танев, депутат от 42-то Народно събрание и Диана Овчарова – кмет на Община Ивайловград.

Проф.  Клисарова съобщи, че от утре на страницата на МОН ще стартира  Отворен форум за закон за училищното образование. Общественото допитване  ще се проведе в няколко етапа. През  първия етап експертите на МОН ще очакват предложения на електронната поща. След обобщаване на мненията на страницата на министерството ще бъдат публикувани  както безспорните, така и все още спорните теми, за да се търси обществено приемливо решение по тях. След следващ етап на допитването отново ще има обобщаване на мненията, като най-консенсусните ще бъдат включени в проекта за нов закон. „Екипът на Министерството на образованието и науката се надява на масово участие и много мнения и предложения не само по поставените въпроси, но и по други теми, свързани с училищното образование“, каза проф. Клисарова.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“