МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: НАД 20 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ОСИГУРИХМЕ ТАЗИ ГОДИНА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО, ЗАЩОТО Е ПРИОРИТЕТ

Начало » Последни публикации

17.12.2013

„Независимо от трудностите с близо над 20 млн. лв. бяха увеличени средствата, разпределени за образование през последните 6 месеца на 2013 г. Това са пари от бюджета на Министерството на образованието и науката, както и от централния бюджет. С 9,4 млн. лв. от централния бюджет бяха отпуснати за заплатите на учителите. Това увеличение беше заложено от предишното правителство, но средствата не бяха отделени. С 3 млн. лв. дофинансирахме транспорта на учениците до 16 години, за да може всички деца да стигнат до своето училище. Отделили сме и още 8,4 млн. лв. за ремонти на 86 училища. Тези факти, както и предвидените за догодина 100 млн. лв. повече, доказват, че образованието е приоритет за правителството.”

Това каза днес министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на пресконференция за отчитане на дейността на МОН. Тя обясни, че екипът на министерството разбира своята отговорност и затова трудните, но наложителни реформи и в средното, и във висшето образование ще бъдат осъществени. „За реформиране на висшето образование сме заделили 21 млн. лв. повече от предвидените”, обясни проф. Клисарова. Тя допълни, че реформата в образованието не може да се случи за ден и ако залагаме нещо сега, то ще можем да оценим дали е положително или отрицателно след години.

„В началото на мандата съществуваше риск образованието да загуби 200 - 230 млн. лв. от двете приоритетни оси на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Днес този риск е изцяло преодолян.”, съобщи заместник министър Иван Кръстев. Той допълни, че за следващата година министерството може да гарантира усвояването на около 230-260 млн. лв. по ОП РЧР, което ще даде реален шанс за успешно стартиране на първата самостоятелна за МОН оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

На заключителната пресконференция за 2014 г. бе представено и представително социологическо изследване на агенция „Сова Харис” за нагласите на обществото към българското образование. Близо 70% от запитаните искат реформи в образованието. Липсата на дисциплина и интерес у учениците, както и ниското заплащане на преподавателите са основните мотиви, заради които реформите са наложителни, смятат социолозите. 60% от анкетираните в проучването считат, че няма добра връзка между образованието и бизнеса. Въвеждането на дуалната система на обучение се одобрява от 70 % от анкетираните. Те са съгласни, че това може да се превърне в начин на разрешаване на проблема с отпадането на ученици от образователната система. 70% от населението счита, че инвестицията в млади преподаватели е правилно решение, сочат още данните от изследването.

 "Усилено работим по законопроекта за средното образование, той все още се обсъжда в министерството и  върви към много широка дискусия", каза  проф. Анелия Клисарова. Тя съобщи, че проектът за промени в Закона за професионалното образование и обучение вече е внесен, той ще предизвика промени и в Кодекса на труда, но и ще подобри връзката между образованието и бизнеса. Това пък ще помогне за реализацията на младите хора и ще спре до някаква степен отпадането на деца от училище.

"Работи се и по проекта за квалификация на педагогическите кадри, както и по Стратегията за висше образование, за която също идват промени и предложения", каза министърът. Подготвя се и стратегия за функционалната грамотност на учениците.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“