МИНИСТЪР КЛИСАРОВА ГОТВИ С ДЕЦА В ДЕНЯ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Начало » Последни публикации

05.12.2013

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, заедно със 7-годишните  Богомил, Мартин, Мария и Росица от училището за деца с увредено зрение „Луи Брайл”, приготви таратор в традиционния Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца.

Събитието се състоя в Зала Арена Армеец и бе организирано от Европейската комисия и Евро-Ток България. Над 500 деца от столични училища се включиха в демонстрационното шоу-готвене, което се превърна в празник и забавен урок по здравословно и балансирано хранене. Професионални готвачи помагаха при приготвянето на  салати, сандвичи, десерти и същевременно обясняваха на децата защо не бива да прекаляват със солта и захарта, има ли забранени храни, защо спортът и храненето вървят ръка за ръка.

„Инициативата е изключително полезна, защото насърчаването на здравословното и балансирано хранене при децата е една от най-важните стъпки в борбата срещу все по-широкото разпространение на затлъстяването на подрастващите в Европа”, каза проф. Клисарова при откриването на празника.

Учениците бяха очаровани от възможността да избират продуктите, с които да работят, а след това и да опитат от вкусотиите,  които са приготвили. Освен проф. Клисарова техни наставници бяха посланици, Пламен Моллов – шеф на Агенцията по безопасност на храните, баскетболният треньор Тити Папазов, известни телевизионни водещи, доброволци от Националната финансово-стопанската гимназия.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“