ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА ФОРМИРА НЕ САМО ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ, НО И ДОБРОДЕТЕЛНИ ЛИЧНОСТИ

Начало » Последни публикации

14.09.2014

В навечерието на първия учебен ден министър-председателят откри новата сграда на основното училище в с. Голеш, Община Кайнарджа.

Образователната система трябва да уважава и да включва културните различия, каза министър-председателят проф. Георги Близнашки в приветствието си към преподавателите, учениците и гостите на церемонията за откриването на новия училищен корпус в ОУ „Васил Априлов“ в силистренското село Голеш. Премиерът преряза лентата на новата училищна сграда заедно с министъра на образованието и науката  доц. Румяна Коларова.  

Министър Коларова поздрави учителите и ученици и им подари чисто нов училищен звънец, който извести предстоящото начало на новата учебна година със своя звън. Доц. Коларова подчерта, че навсякъде утре в училищата ще започне учебната година, въпреки последиците от наводненията.

Пред преподавателите и възпитаниците на ОУ „Васил Априлов“ проф. Близнашки посочи нарастването на информацията и динамичното й разпространение като едно от основните предизвикателства пред училищното образование. „Усвояването на техники за учене е по-важна задача, отколкото самото усвояване на готови знания, защото ученето е дело на целия човешки живот, а не само на училището“, подчерта министър-председателят в словото си.

Премиерът беше категоричен, че съвременното българско училище трябва да формира не само знаещи и можещи, но и добродетелни личности, мотивирани да работят за просперитета на обществото като цяло. „Все повече внимание трябва да бъде отделяно и на възпитанието, защото единствено училището създава бъдещите граждани на страната ни. Възпитанието подготвя хората да бъдат неотделима част от една колективна национална политическа общност“, каза още министър-председателят Георги Близнашки.

В първия учебен ден училището в с. Голеш, което отбелязва и 120 години от своето основаване, ще посрещне повече от 280 ученици.

На тържественото откриване присъстваше и бившия заместник-министър на образованието Милена Дамянова.

През 2011 година МОН отпуска малко над 2,5 млн. лева за строежа на ново училище в село Голеш. Това е най-голямата единична инвестиция на ведомството за строеж на учебно заведение в последните 25 години.

Премиерът Близнашки, министър Коларова и гостите разгледаха новото и напълно оборудвано училище, класните стаи, физкултурния салон и големия двор със спортни площадки.

Министър Коларова се запозна и с най-належащите проблеми, какъвто е транспортът на учениците и обеща съдействие.

В училището в село Голеш ще учат 280 деца, които досега бяха разпръснати в пет различни сгради.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“