МИНИСТЪР КОЛАРОВА: ДА СИ УЧИТЕЛ НЕ Е ПРОСТО ПРОФЕСИЯ, А ПРИЗВАНИЕ

Начало » Последни публикации

15.09.2014

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова откри новата учебна  2014-2015 година едновременно в 112. Основно училище „Стоян Заимов“– София, и в Първа английска езикова гимназия.

Пред тържествено украсеното училище и изпълнения с радостна глъчка и много цветя училищен двор, министър Коларова поздрави всички присъстващи, малки и големи ученици, учители и родители за първия учебен ден - денят, в който България тръгва на училище. С любов и внимание тя се обърна към най-малките, към първокласниците, които прекрачват прага на училището, за да тръгнат по един дълъг и нелесен път, пътят на знанието. „Този път трябва да гарантира както тяхното израстване като личности, така и общото и сигурно бъдеще на страната ни. Образованието ще се превръща все повече в условие за успех и развитие за всяка семейство, град, община и страна“,  каза доц. Коларова и пожела на всички ученици на добър час. „Учете за живота, а не просто за училището. Плодовете на своя труд ще берете едва след години. Не спирайте обаче. Оттук нататък се стремете пътят Ви да бъде само напред и нагоре!“ призова още тя.

На родителите министър Коларова пожела да обграждат с обич и грижа децата си всекидневно, защото тяхната родителска грижа е необходима и незаменима опора за българското училище, за израстването и усъвършенстването на техните деца.

С благодарност министър Коларова се обърна към учителите, тези апостоли в българското училище, които въпреки трудностите на образователната ни система, която се нуждае от  много реформи, продължават да изпълняват с любов своя професионален дълг. „Защото да си учител не е просто професия. Това трябва да бъде призвание! Благодаря Ви! Вие сте пример за родолюбие и осъзната отговорност!“, подчерта министърът.

Като удари символично училищния звънец и лисна менчето с вода, за да им върви през цялата година по вода, министър Коларова  въведе първокласниците на 112 училище в сградата. Съпроводена от директора - г-н Иван Костов, и училищното ръководство, тя разгледа класните стаи на първокласниците. Изключително удоволствие за нея бе да влезе в нейната някогашна класна стая, да седне на чина, на  мястото, където е седяла и да се снима с децата за спомен.

 След това доц. Коларова посрещна по стар български обичай с хляб и сол новите ученици на Първа английска езикова гимназия, чиято възпитаничка е самата тя. На среща с директора - г-жа Нели Петрова, и учителския колектив на гимназията министър Коларова разказа интересни спомени от нейните ученически години и разгледа обновените учебни кабинети.

По време на тържествената церемония министър Коларова бе придружавана от заместник-министър Ваня Кастрева, г-н Лазар Додев, директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ и експерти от министерството.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“