МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ЩЕ ОБЪРНЕМ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ НА ИНИЦИАТИВИ ПО ТЕМАТА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

Начало » Последни публикации

28.11.2013

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова се срещна с проф. Михаел Бар Зоар и с Яков Джераси. На срещата присъства и областният управител на София-област Емил Иванов. Участваха още заместник-министър Атанаска Тенева и Мария Бенова, главен експерт в МОН.

Министър Клисарова увери гостите, че екипът на Министерството на образованието и науката ще обърне специално внимание на инициативи, свързани с 10 март – годишнината от спасяването на българските евреи. Мария Бенова, главен експерт в МОН, сподели, че темата за спасяването на българските евреи е неотделима част от обучението по гражданското образование и по история. Много ученици се включват с участие  при организирането на изложби, с проучвания на исторически документи и свидетелства. Всичко това се осъществява с  възможностите, които дава класната и извънкласната дейност.

„С тази тема ние индиректно поставяме и дискусията за необходимостта от толерантност”, подчерта Яков Джераси.

Проф. Зоар подари на министър Клисарова българското издание на книгата си „Извън хватката на Хитлер“. 8 години той е бил председател на Комисията по образование в Кнесета на Държавата Израел.

Страните се договориха да работят заедно по съвместни бъдещи инициативи, свързани с годишнината от спасяването на българските евреи.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“