МИНИСТЪР КОЛАРОВА УЧАСТВА В КАМПАНИЯТА „ЧЕТИ С МЕН“

Начало » Последни публикации

28.09.2014

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова се включи в Националната кампания „Чети с мен“, която събра в Борисовата градина в столицата хиляди граждани – ученици, учители, родители, писатели, музиканти, артисти, художници, журналисти. Кампанията е за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, като ги обедини около каузата на „четящите хора“.

Събитието е под патронажа на президента Росен Плевнeлиев с участието на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Столичната община и десетки институции и организации, свързани с издаването и разпространението на книгите.

Изборът на министъра на образованието и науката доц. Румяна Коларова бе откъс от „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков. Тя прочете текста от таблет, за да покаже на младите хора, че чрез съвременните технологии всеки може да достигне до любима книга винаги и навсякъде. Министърът на образованието и науката още веднъж подчерта важността от четенето от най-ранна възраст, което по-късно допринася за положителното развитие на децата и младите хора в ученическите им години.

„Всяка прочетена книга добавя стойност към живота и може да помогне на човек да прогледне и да стане по-добър“, каза президентът Росен Плевнелиев пред събралото се множество в Борисовата градина. „Пожелавам си да има повече добри дела от всички“, каза той, след като прочете пред стотици деца откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“.

Министър-председателят проф. Георги Близнашки чете откъс от последния незавършен роман на Иво Андрич „Омер Паша Латас“.

Инициативата „Чети с мен“ роди много интересни идеи в цялата страна. Тя се проведе едновременно в десетки населени места в България и успя да докаже, че интересът към хубавата книга е жив и че все повече са присъединяващите се към каузата на „четящите хора“.

По данни на МОН във всеки областен център са проведени различни дейности по откриването на инициативата. Сред тях са: Ден на отворените врати на регионалните библиотеки; литературни изложби – „Моите любими книги“, „Книгата, която ме развълнува“, четене на любими романи от ученици и учители, организиране на парад на любими герои от любими приказки; учредяване на клубове – „Клуб на четящите ученици“, „Аз обичам да чета“, „Приятели на книгата“, „Баба, дядо и внуче четат заедно“, „Дари книга на училищната библиотека“, „Аз и моята любима книга през лятото“; викторини, маратони по четене, моята рисунка по любима приказка, празник на буквите, откъси от книги и пиеси, представени от деца.

В много областни градове и други населени места се организира „Буккросинг“ – „пускане книгите на свобода“, „Ден на поезията“, „Бабината библиотека“, фотоизложба на любими книги; в с. Аврен се организира инициативата „Смет за книга“.

Всяка област организира различни по вид изяви, съобразени със спецификата на региона и града (бележити личности, революционери, писатели, общественици), но всички те са обединени от идеята за ползата от книгите и стремежа на човека към знания.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“