МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ

Начало » Последни публикации

07.11.2014

Проф. Тодор Танев встъпи в длъжност  министър на образованието и науката на официална церемония днес, като прие  поста от служебния министър доц. Румяна Коларова.

Новият министър заяви: „Аз съм екипен човек, не обичам пирамидата и линейното мислене“ и подчерта, че в работата си ще обърне внимание на всички сфери на образованието и науката.  Проф. Танев добави, че е взел участие при изготвянето на декларацията на правителството, която отразява приоритетите му.

Относно най-наложителното, което трябва да се предприеме в образователния ресор, за който отговаря, министър Танев каза, че при глобализацията в XXI век ученето през  целия живот е задължително. Той добави, че продължава направеното в сферата на училищното образование. Проф. Танев отбеляза обаче като проблем ширещата се вторична неграмотност. По думите му училището трябва да подготвя хората да бъдат на първо място граждани.

Според министъра висшето образование и науката вървят винаги заедно и разделението между двете представлява архаизъм. По отношение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която се намира в решителната си фаза преди старта, проф. Танев смята, че тя ще е една от малкото, която има сериозни шансове да се осъществи.

Министърът се ангажира да обърне специално внимание на проблемите във Фонд „Научни изследвания“ с цел ликвидирането на всякакви съмнения за корупция.

Проф. Танев  заяви, че се надява да постигне „тон на сговор и успокояване“, който да позволи на системата да функционира добре и изрази увереност, че МОН има наличния ресурс за това.

При встъпването си в длъжност проф. Танев получи от доц. Румяна Коларова училищен звънец като символ на българското образование.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“