МИНИСТЪР ТАНЕВ СЕ СРЕЩНА С Н.ПР. ШАУЛ КАМИСА РАЗ, ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ В БЪЛГАРИЯ

Начало » Последни публикации

19.11.2014

Министърът на образованието и науката  проф. Тодор Танев се срещна днес с  Н.Пр. Шаул Камиса Раз, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел в България, и г-жа Саусан Хасон, заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Държавата Израел, отговарящ за въпросите на образованието и културата, за да обсъдят съвместни инициативи по българо-израелското сътрудничество в областта на образованието и науката.

Министър Танев подчерта, че като директор на „Центъра за еврейски изследвания“ към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ познава историята на българо-еврейските връзки и оценява значението им.

На срещата бе обсъдена възможността да бъде продължена практиката български учители от средните училища да участват в летния курс по темата за Холокоста, организиран от мемориалния център „Яд Вашем”- Йерусалим, като се предвижда това да се превърне в ежегодна практика. След летния курс ще се проведе и конференция с участието на учителите и експерти от „Яд Вашем“, които да запознаят българската общественост с начина на съвременното преподаване на Холокоста като световен проблем.

Обсъдено бе и българското членство в Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Тази година България участва за пръв път в неговите ежегодни конференции като се планира българско участие в годишната конференция на Алианса по възпоменание на Холокоста, която ще се състои в периода 30.11-5.12.2014 г. в гр. Манчестър, Великобритания. Българската делегация ще включва и представител на МОН.

С цел засилване на сътрудничеството помежду им двете страни обсъдиха възможностите за започване на процедура по съставяне на нова Програма за двустранно сътрудничество, в която да залегнат по-широки възможности за академичен и научен обмен, тъй като срокът на действащата изтича в края на 2014 година.

На срещата присъства и заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“