ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МОН ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ИЗЛОЖЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ФОРУМ „ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ – ВИЕТНАМ“

Начало » Последни публикации

24.11.2014

В периода 14 – 16 ноември 2014 година в град Ханой, Виетнам, се проведоха Изложение на европейското висше образование и Форум за политики във висшето образование „Европейски съюз – Виетнам“, в които се включиха и представители Министерството на образованието и науката (МОН).

Форумът беше организиран като пилотно събитие по проекта на Европейската комисия „European Higher Education Fairs in Asia and Central Asia“, в рамките на който са предвидени подобни образователни изложения в Казахстан, Китай, Индия и Малайзия.

В Изложението на европейското висше образование участваха представители на 81 институции, сред които Европейската комисия, министерства, висши училища и други образователни институции от Белгия, България, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Полша, Словакия, Унгария, Швеция и др. 

Представители на Министерството на образованието и науката представиха системата за висше образование в България, както и възможности за обучение в нашите висши училища. Отделни щандове имаха Американския университет в България и Международния колеж „Албена” – Добрич. Представителите на дирекция „Висше образование” в МОН направиха и интерактивна презентация на тема „Висшето образование в България“. След презентацията в дискусиите се включиха  представители от Посолството на Република България във Виетнам, Американския университет в България и Международния колеж „Албена”. 

Към българското висше образование бе проявен голям интерес. Задавани бяха много уточняващи въпроси от потенциални студенти, докторанти, представители на университети и фирми, предлагащи възможности за обучение зад граница. Конкретен интерес бе проявен към специалности от областта на инженерните науки, икономиката, информационните и комуникационни технологии и други. 

Като отличен инструмент за достъп до цялостна информация за висшите училища в Република България многократно беше демонстрирана Рейтинговата система.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“