награди за студенти, изучаващи български език

Награди за студентите, изучаващи български език в катедра „Славянски науки" към Националния университет „Й. Каподистрия" в Атина

В Националния университет „Й. Каподистрия" в Атина беше проведен конкурс за студентите, изучаващи български език в катедра „Славянски науки". Отличените гръцки студенти се състезаваха и бяха наградени в три категории:

  • Индивидуална разработка на български език – сравнително изследване на елементи от българската и гръцката народна митология;
  • Превод от български на гръцки език на непревеждан досега на новогръцки език разказ от Йордан Йовков и на субтитри към едноименен филм;
  • Колективна научна разработка – доклад на тема: „Нова и съвременна гръцка литература в превод на гръцки".

Победителят в първата категория беше награден със стипендия за участие през настоящата година в летния курс по български език във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий".

Победителите в последните две категории бяха наградени с парични награди, предоставени с любезното съдействие на Eurobank.

На официалната церемония по награждаването, която се състоя на 2 юни т.г. в официалната зала на Деканата на Философското училище на Националния университет „Й. Каподистрия" в Атина със съдействието на Посолството на Република България в Атина, Посланик Елена Кралева поздрави всички участници в конкурса и техните преподаватели от името на Министерство на образованието и науката на Република България и връчи на всеки от студентите почетна грамота, подписана от заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката – г-жа Меглена Кунева, както и книги на български език.

Представените общо 15 материала бяха оценени от жури, в чийто състав участваха български и гръцки преподаватели – филолози, както и изтъкнатият български преводач от гръцки език – г-жа Здравка Михайлова.

Водещи критерии за журито бяха оригиналността, пълнотата, обемът и езиковото ниво на разработката. По всеобща оценка, всички представени материали бяха значими и интересни.

Конкурсът свидетелства за успешната работа на българския лектор, с чиито усилия за кратко време беше събуден интересът на студентите за изучаване на български език и беше постигнато много добро ниво.

На свой ред преподавателите от Националния университет „И.Каподистрия" в Атина изразиха удовлетворение от отличните работи на студентите и качеството на преподаване на български език във Факултета по славистика.

Заявено беше желание в бъдеще да бъде обособено изучаването на български език в отделна специалност към катедрата, както и продължаване на оказваната подкрепа от страна на България.

GoTop