14-ГОДИШНИЯТ КАЛОЯН ГЕШЕВ Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В КАТЕГОРИЯ „ОБРАЗОВАНИЕ“ В „НОЩ НА ЗВЕЗДИТЕ“

14-ГОДИШНИЯТ КАЛОЯН ГЕШЕВ Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В КАТЕГОРИЯ „ОБРАЗОВАНИЕ“ В „НОЩ НА ЗВЕЗДИТЕ“

Вашите мечти са нашето бъдеще. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков поздрави всички деца на 1 юни и участниците в тазгодишното издание на “Нощ на звездите”. Той връчи наградите в категория “Образование”, където първо място заслужи 14-годишният Калоян Гешев.

“Всички вие сте победители и хора, които прославят България. Защото, когато се качите на почетните стълби на световните олимпиади и надпревари, Вие носите на раменете си българския флаг”, обърна се министър Цоков към талантливите деца. Той подчерта и че всички те са посланици на страната ни. “Продължавайте да успявате, България има нужда от Вас”, каза още проф. Цоков.

Победителят в категория „Образование“ Калоян Гешев е на 14 години, от София.
Светът го нарича „човешкия калкулатор“ заради феноменалните му способности за скоростна калкулация на ум. За под 5 секунди той може да раздели всяко десетцифрено число на петцифрено и да изчисли произволен шестцифрен корен.

Калоян е трикратен световен шампион по скоростно смятане, а през миналата година спечели: Grand prix Mental Calculation, световната купа на Junior Mental Calculation World и златен медал от световното първенство на MSO.

Подгласници в категорията са Даниел Койнов и Радостин Чолаков.

Даниел е на 18 години от Шумен. През последната година спечели: златен медал от националната олимпиада по физика, златен медал от Балканската олимпиади по информатика и златен медал от Жаутиковската олимпиада по информатика. Само на 18 г. Даниел вече доказа, че един от най-добрите информатици в света е българин.

Радостин е на 18 години от село Барутин. Трикратен носител на Президентска грамота „Джон Атанасов“, лауреат от последните четири олимпиади по информационни технологии. Донесъл е награди за България от различни световни научни конкурси. Младият родопчанин е в класацията на Форбс “30 под 30” в категория “Наука и технологии” и е създател на АзБуки.ml – платформа, използвана в разработката на електронни учебници.

Събитието, организирано от Фондация „Енчо Керязов“, е посветено на талантливите деца на България. По време на него бяха връчени годишните награди в областите „Спорт“, „Образование“ и „Изкуство“, а всички финалисти получиха парични премии от по 5000 лева.

Сред гостите на 13-ото издание на спектакъла „Нощ на звездите“, който се проведе пред пълната с публика „Арена София“, бяха президентът Румен Радев, министърът на младежта и спорта Георги Глушков кметът на София Васил Терзие, кметът на Ямбол Валентин Ревански и др.

Споделете

GoTop