БЪЛГАРСКОТО ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ В ПРАГА ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ВКЛЮЧИ ВЪВ ФЕСТИВАЛА OPEN HOUSE PRAHA 2024

БЪЛГАРСКОТО ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ В ПРАГА ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ВКЛЮЧИ ВЪВ ФЕСТИВАЛА OPEN HOUSE PRAHA 2024

За първи път, в рамките на юбилейното 10-то издание на фестивала Open House, сградата на Българското средно училище „Д-р Петър Берон” беше отворена за широката публика от 18-ти до 19-ти май 2024 година. Учебното заведение беше включено сред общо 115 архитектурни обекти с безплатен достъп. Близо 450 души влязоха в класните стаи и общите помещения на училището.

Сградата в Прага е била проектирана за нуждите на бившето търговско представителство към българското посолство в Прага 6.

Автори на архитектурния проект са Иржи Нахлик, Александър Холуб, Бохумил Капитан. Сред оригиналите от началото на 80-те години са стъклен полилей – специална поръчка и ръчна изработка чешко стъкло, дървената оригинална дограма, бели мраморни повърхности (от прочутия врачански камък, използван и в пражкото метро) и др. Интериорът е от Збиньек Хршивнач.

Създаденото през 1983 година пано „Хермес” във фоайето е част от поредица монументални произведения в техника емайл. Авторът – проф. Божидар Йонов, работи върху тях през 80-те години на 20 век. В центъра на композицията е изображение на Хермес, който освен бог на търговията е и покровител на превода, остроумието и импровизацията. В митологията се смята за създател на езика, речта и общуването. Летящите бели гълъби символизират полета на духа и на мечтите.

Присъства и реплика на прочутия средновековен каменен релеф на лъв, намерен при разкопки край Стара Загора и превърнал се в универсален знак на българското.

Гостите разгледаха изложбата с творби на възпитаниците на училището, снимки от историята му, автографи и послания от известни личности, сред които и покойния чешки президент и драматург Вацлав Хавел.

Посетителите бяха възхитени от комфорта и съвременните модерни класни стаи – някогашни канцеларии или изложбени зали.

БСУ „Д-р Петър Берон” в Прага е държавно училище към МОН със 76-годишна история. В него се обучават повече от 100 ученици от 19 учители. През настоящата учебна година училището работи по 8 национални програми на МОН и по два проекта на програма Еразъм+.

Възпитаниците на образователната институция са носители на множество международни и национални награди – от дългогодишните издания на „България в моите мечти”, литературни конкурси и конкурси за млади преводачи и есеисти, организиран от Катедрата по южнославянски и балканистични изследвания към Карловия университет и др.

Споделете

GoTop