МИНИСТЪР ЦОКОВ ПОСРЕЩНА ХЪРВАТСКИ СТУДЕНТИ ПО БЪЛГАРИСТИКА В МОН

МИНИСТЪР ЦОКОВ ПОСРЕЩНА ХЪРВАТСКИ СТУДЕНТИ ПО БЪЛГАРИСТИКА В МОН

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков посрещна в МОН хърватски студенти, изучаващи български език и култура в Загребския университет. Те са на изнесено обучение в България, като освен столицата посещават и Пловдив.

„Радвам се, че сте сред нас. Надяваме се, че следващите години ще напреднете още повече с изучаването на българския език и ще можете да работите по специалността си. Нашите езици са близки, което създава още един мост между България и Хърватия. Всички вие ще бъдете такъв мост на приятелство, на сътрудничество и нови възможности за развитие на връзките между нашите две страни в културата, образованието, индустрията“, обърна се министър Цоков към студентите. Той изрази удовлетворение, че хърватските студенти са у нас точно преди празника на светите братя Кирил и Методий, който също свързва двете страни. Те ще съчетаят лекциите в Софийския и Пловдивския университет с опознаване на българската история и култура и посещения на музеи, галерии и паметници в София и Пловдив.

Около 40 са хърватските студенти изучават българистика в Загребския университет. Те намират успешно реализация по специалността си, обясни д-р Евелина Грозданова, лектор по български език и литература и ръководител на групата хърватски студенти на изнесено обучение у нас. По думите ѝ много фирми в Хърватия търсят да наемат хора, които владеят български. Има много фирми, които търсят хора, които знаят български език.

„Благодарение на МОН получаваме стипендии за летните езикови семинари, във Велико Търново и София“, обясни д-р Грозданова. По думите ѝ тези семинари са изключително полезни за студентите, тъй като обучението по български език там е много интензивно. По думите ѝ, учебниците, които ползват студентите по българистика в Загреб, също са дарение от МОН.

Споделете

GoTop