МИНИСТЪР ЦОКОВ ПОЗДРАВИ ОТЛИЧЕНИТЕ В КОНКУРСА „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

МИНИСТЪР ЦОКОВ ПОЗДРАВИ ОТЛИЧЕНИТЕ В КОНКУРСА „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

„Да си студент в Алма Матер е гордост, но и отговорност. Тук чувстваш как знанието и науката могат да променят света и заедно с това градиш своите мечти за бъдещето“.

С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се обърна към участниците в церемонията по връчване на годишните награди „Студент на годината“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той пожела на студентите упорито да преследват своите мечти, като им каза, че техните преподаватели са и отлични учени в своята област и публикациите им са сравними с тези на учените от БАН. „Софийският университет е един от водещите изследователски университети в България“, каза проф. Цоков.

Той поздрави номинираните 100 студенти и наградените 40 от тях за тяхната упоритост и креативност.

Студент на годината на Софийския университет за 2024 академична година е Люба Конова от Факултета по математика и информатика. Тя получи наградата си от ректора проф. д-р Георги Вълчев. Постиженията й включват стипендия на Института INSAIT към Софийския университет за 2023-2024 г., трикратен лидер на българския национален отбор за EGMO (European’s girls mathematical Olympiad), лидер на българския отбор за ITYM (Международния турнир за младите математици) 2023-2024. Люба вече е и автор на математически задачи. Води курсове по математика с ученици от втори и трети клас.

В конкурса участват студенти, които се включват и печелят отличия в различни научноизследователски проекти, национални и международни конкурси и конференции.

Наградите са в 12 категории, съобразени с професионалните направления, в които се обучават кандидатите, за да се даде еднаква възможност на всички участници. Има категории за високи спортни успехи, постижения в областта на изкуствата, както и за доброволческа дейност – категории, които са важна част от живота на студентите в Софийския университет.

Споделете

GoTop