МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ ПРЕД НАД 500 УЧИЛИЩНИ ДИРЕКТОРИ: ЗАЕДНО МОЖЕМ ОТНОВО ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ В ЕВРОПА

МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ ПРЕД НАД 500 УЧИЛИЩНИ ДИРЕКТОРИ: ЗАЕДНО МОЖЕМ ОТНОВО ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ В ЕВРОПА

В миналото България е имала една от най-добрите образователни системи и заедно можем отново да постигнем това. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри срещата на повече от 500 училищни директори и заместник-директори от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България. Тя бе ръководена от председателя на организацията Диян Стаматов и има за цел да се обсъдят текущите проблеми и приоритети пред образователната система.

„Стартират ремонти в повече от 100 училища и детски градини в цялата страна“, съобщи министър Цоков и благодари на училищните директори, които са успели в кратки срокове да подготвят проекти, за да се използват летните месеци максимално ефективно. По думите му през тази година са осигурени половин милиард лева за инвестиции в материалната база, но за да се модернизират всички сгради са необходими неколкократно повече средства. „Затова е толкова важно образованието да бъде национален приоритет и да има приемственост в тази сфера между всички политически партии“, подчерта проф. Цоков. Той обърна внимание и на програмата за изграждане на СТЕМ кабинет във всяко българско училище, което ще бъде основа и за промяна на начина на придобиване на знания за учениците.

Тече анализ за мерките за подготовка на учениците и повишаване на резултатите им на националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити, стана ясно от думите на министъра. „Преди около година заедно с Вас, директорите в българските училища, поставихме основата на приоритетните ни задачи – да организираме повече пробни изпити, които да подготвят учениците за НВО и ДЗИ, да се използват ефективно часовете за допълнителна подготовка, да се работи индивидуално с децата, които срещат затруднения“, каза проф. Цоков. Той благодари на директорите и учителите за цялата свършена работа през тези месеци. „До дни ще имаме резултатите, но имаме основание да сме оптимисти, защото видяхме в каква степен се разгърнаха тези мерки на национално ниво и се надяваме, че тяхното отражение ще се види и в крайните резултати“, допълни проф. Галин Цоков.

Споделете

GoTop