МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ: СТАРТИРАТ ИНВЕСТИЦИИ ЗА НАД ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ ПО ПВУ

МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ: СТАРТИРАТ ИНВЕСТИЦИИ ЗА НАД ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ ПО ПВУ

Стартират инвестиции за над половин милиард лева за подобряване на материалната база на училища и детски градини по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Днес той и кметът на Петрич Димитър Бръчков направиха символична първа копка, с която стартира проект за близо 4,3 млн. лева за обновяване и модернизиране на Четвърто ОУ „Христо Смирненски“ в града.

„Надявам се, че след този ремонт ще се обнови не само образователната среда, но заедно с това ще се променят и методите на преподаване, начинът на взаимодействие с учениците“, каза проф. Цоков. Той отбеляза, че за това ще помогне и новият STEM център, който ще бъде изграден в училището. „Нека все повече в нашата работа да преобладава компетентностно ориентираното образование, обучението на децата за живота и формирането на умения за живота“, подчерта министърът.

Проектът на община Петрич за енергийна ефективност и достъпна среда в училището включва цялостно реновиране на класни стаи и модернизиране на базата и е финансиран по НПВУ. Предвижда се модернизация и обновяване на физкултурния салон, изграждане на три спортни площадки, поставяне на външен асансьор, ремонт на покриви, полагане на външна топлоизолация, нови електрически и водни инсталации. Заложени са средства за ново обзавеждане и оборудване – ученически чинове, учителски бюра, интерактивни дъски и друг вид технологично оборудване и др.

В училището учат 558 ученици от I до VII клас. Има и една подготвителна група с 28 деца. С тях работят 58 педагогически специалисти и 8 души непедагогически персонал.

В Петрич министър Цоков разговаря с директори на училища и детски градини.

Споделете

GoTop