МОН СЕ ПРЕВЪРНА В ОТКРИТА СЦЕНА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 144. СУ „НАРОДНИ БУДИТЕЛИ“

МОН СЕ ПРЕВЪРНА В ОТКРИТА СЦЕНА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 144. СУ „НАРОДНИ БУДИТЕЛИ“

Министерството на образованието и науката бе преобразено в открита сцена за музикален спектакъл. 30 ученици от 5. и 7. клас на 144. СУ „Народни будители“ представиха адаптация по приказката на Шарл Перо „Магарешка кожа“.

Музикално–сценичната интерпретация е създадена по националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, а в нея участват ученици, които са в паралелки с разширено изучаване на музика. Проявата е част от инициативата на министър Галин Цоков „Отворена класна стая в МОН“, която има за цел да покаже, че обучението на децата може да се случва навсякъде, в това число и в институциите.

„Вие показахте как децата съвместно с учителите и ръководството на училището могат да правят изкуство. Това е и смисълът на националните програми, една от които е „Заедно в изкуствата и в спорта“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в приветствието си към участниците в спектакъла. По думите му тази програма изпълнява своето предназначение – развива таланта и дава възможност на учениците да се занимават с различни изкуства. В групи за изкуства са включени над 1200 училища с близо 30 000 ученици. Със спорт пък се занимават над 32 000 деца.

„Музикално-сценичното изкуство е едно от най-сложните, най-трудните, но Вие сте успели заедно да постигнете отличен резултат – развивате таланта си, благодарение на Вашите учители“, каза още министърът. Той връчи и плакет на МОН на директорката на училището Камелия Дилова.

Учениците превърнаха пространството в МОН в истинска сцена, от която звъняха красиви гласове и музикални изпълнения на пиано, камерен оркестър от кларинет, тромпет, акордеон, пиано, ксилофон, голям барабан и цигулки.

Всички участници бяха с изящни костюми, за да има царска атмосфера и оживление. На сцената дефилираха героите на Шарл Перо: Цар, царица, принц, шутът и феите, Кръстницата, Магарешката кожа (прогонената Клара), Чифликчийката, ратаите, имаше и звуково описание на животните в чифлик. Друг музикален момент беше изпълнението от ансамбъл на песента „Еленке“.

Актьорите танцуваха танго с акомпанимент на ученическия оркестър, в който са включени пиано, цигулки, акордеон, ксилофон, ударни инструменти, кларнет и тромпет. Спектакълът завърши със сватбения марш, а всички бяха разчувствани от тъжната песен на принца „Остани тази нощ“, с която изразява мъката си по неоткриваемата красива Клара. В „двореца“ имаше всичко – трон, вишнева градина, менче с билки и вълшебни пръчки за заклинания, питка с пръстен на Клара и чаши за шампанско с ябълков сок.

Училището е получило по програмата на МОН финансиране, с което са закупени костюмите и подвижните микрофони за учениците от групата по изкуства.

Постановката е подготвена съвместно от учителите Маринела Ангелова, Галина Ташева, Ирена Христова, Елена Атанасова, Иван Цонков и Димитър Цанков. Те споделят, че участието на децата е насърчило екипната работа и е родило много нови приятелства между тях. Според тях това променя и поведението им, като ги прави по-толерантни и мислещи за общото представяне. Работата в оркестър е нещо сложно и изискващо отговорност за всички, не е като соло изпълнението, казват педагозите. Те се готвят за ново кандидатстване по програмата на МОН, за да имат възможност да си купят свое мобилно пиано, защото им е необходимо за реализиране на различните изяви извън училище. По програма на МОН училището има и изграден „STEAM център за изкуство и технологии“ с отлична база, която се използва многофункционално от учители и ученици и постави основите на интегрираното обучение.

Споделете

GoTop