СЪЗДАВА СЕ КОНТАКТНА ГРУПА ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРОМЯНА НА ФИНАНСИРАНЕТО ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

СЪЗДАВА СЕ КОНТАКТНА ГРУПА ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРОМЯНА НА ФИНАНСИРАНЕТО ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Контактна група между Министерството на образованието и науката, Съвета на ректорите и социалните партньори ще обсъжда промяна на финансирането в различните научни направления. Това съобщи министър Галин Цоков по време на откриване на заседание на ръководителите на висши училища в България, което се провежда във Варна. В откриването му участие взеха председателят на организацията проф. д-р Миглена Темелкова и ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров.

„В момента има огромен дисбаланс във финансирането на различните направления и той трябва да бъде преодолян не като се намалява издръжката за желаните специалности, а като се повишат средствата за останалите“, подчерта проф. Цоков. Той даде пример с направление „Педагогика“. „В момента за подготовката на един бъдещ учител университетите получават 2 пъти по-малко средства, отколкото е издръжката на един ученик в училище“, обясни министърът.

В ход са инвестиции за над 200 млн. лв. за подобряване на материалната база в студентските общежития, съобщи проф. Цоков. „В процес на обсъждане е и създаване на отделна национална програма на МОН, по която в следващите години да се заделя целево финансиране и за инвестиции в материалната база на университетите“, каза още той.

Министър Цоков подчерта и че през последните години са се случили редица положителни промени във висшето образование и университетите постоянно повишават качеството си. „Над 2 пъти са се увеличили публикуваните разработки на български учени в най-авторитетните бази данни, а Софийският университет вече е сред тези 4,7% от най-добрите висши училища в света“, обясни министър Цоков и изрази увереност, че и други български университети ще влязат в тази група в близко бъдеще.

България е и сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. „Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона“, коментира министър Цоков и съобщи, че се подготвят мерки за подобряване на рекламата на страната ни в тази област. В тази връзка МОН работи и по електронна система за признаване на дипломите на деца от трети страни и се обмисля създаването на отделна национална програма за обучението на студенти от трети страни.

Близо 80 млн. лв. бяха осигурени от служебното правителство за повишаване на заплащането в университетите, бе припомнено по време на срещата. С тях заплатите на университетските преподаватели нараснаха с 290 лв., а заплащането на заетите в администрацията им – с 12%. Осигурени бяха средства и за повишаване на докторантските стипендии.

Споделете

GoTop