УЧЕНИК ОТ РУСЕ СПЕЧЕЛИ СРЕБЪРЕН МЕДАЛ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЛОСОФИЯ

УЧЕНИК ОТ РУСЕ СПЕЧЕЛИ СРЕБЪРЕН МЕДАЛ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЛОСОФИЯ

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти от Германия и Китай. В олимпиадата участваха над 110 ученици от 52 страни.

Вече трета година поред български ученици печелят медали от олимпиадата по философия, в която медалистите са между 5 и 10 ученици от целия свят.

Сребърният медалист Венцислав Велев писа философско есе върху мисълта на известния еврейски философ от XII век Мойсей Маймунид от книгата му „Ръководство за озадачените“: „Понякога истината блести толкова изящно, че я възприемаме ясна като ден. Материята и навикът обаче хвърлят було върху нашето възприятие, връщайки ни обратно в тъмнина, гъста колкото преди това…“.

В олимпиадата тази година до участие бе класиран и единадесетокласникът Ивайло Христов от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна.

Учителите на нашите олимпийци Миглена Дамянова-Радойска от МГ „Баба Тонка“ и Палмира Дачева от МГ „Д-р Петър Берон“, както и лекторите, участвали в подготовката на националния отбор, са с най-голям принос за техните успехи.

Споделете

GoTop