ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯ ЖЕНИТЕ УЧЕНИ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯ ЖЕНИТЕ УЧЕНИ

„Трябва да се направи нещо по отношение на младите жени и на жените учени. Те имат нужда от подкрепа и стипендии“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева на официална церемония по награждаването на победителките в конкурса „За жените в науката“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
В своето обръщение, Ангелиева изрази радостта си от факта, че единственият индикатор в Европейския съюз, свързан с научни изследвания, където България не изостава са жените-учени, но това не бива да ни успокоява. Необходимо е да гледаме в перспектива и да осигурим устойчивост на този индикатор, като сред основните приоритети на държавната политика трябва да има конкретни мерки в подкрепа на жените учени, особено на тези, които започват своята кариера.
Заместник-министърът призова ръководителите и научните организации да обмислят въвеждането на планове за кариерното развитие, в които няма отделен стълб за младите жени в България. И тези дейности следва да се обсъждат именно с бъдещите таланти на България, сред които са и победителките в програмата „За жените в науката“.
Тазгодишните стипендиантки в програмата „За жените в науката“ са три млади българки, новатори в областта на медицината, математиката и химията. Д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова спечелиха награди в размер на 5 000 евро, с които ще продължат изследванията си, всяка във своята област.
Д-р Магдалена Баймакова бе отличена с първото място заради реализирането на проект „Проучвания върху разпространението на Hepatitis E virus при кръвни донори в България”. Д-р Баймакова е главен асистент във Военномедицинска академия.
Д-р Мира Бивас взе втората награда с научния си труд за оптимално управление и анализ в областта на математиката.
Третата стипендиантка д-р Мирослава Недялкова е главен асистент във СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е впечатлила журито с изследванията си в областта на изчислителната химия.
На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов, генералният директор на L’Oréal България г-жа Бриджит Стрелър, заместник-министърът на външните работи и председател на Националната комисия за Юнеско – България Юрий Щерк, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на академичната общност и гости.
Инициативата „За жените в науката“ се провежда в България за осма поредна година и цели да отдаде заслужено внимание на младите жени учени, да ги поощри да се занимават с научна дейност и да ги стимулира да реализират и най-смелите си научни идеи.
От основаването си преди 20 години до днес програмата е отличила над 3100 жени учени от 117 държави.

Споделете

GoTop