МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВРЪЩА ПРЕСТИЖА СИ

Начало » Последни публикации

10.10.2019

 „Нашата задача като образователна система е нито едно дете да не отпадне от системата и това, на което учим децата да бъде в съответствие с пазара на труда.

Факт е, че през последните години професионалното образование загуби репутацията си. Голяма част от родителите и децата не виждаха възможности за добра реализация с професионалното обучение. Една от причините бе, че високоплатените работни места за такива специалисти бяха малко.

Сега нещата се променят. Все повече предприятия предлагат позиции с по-високи възнаграждения и професионалното образование ще върне престижа си.

Това заяви в Радомир министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещението си в завод "Електрик", където в дуална форма се обучават възпитаници на професионална гимназия "Никола Вапцаров".

„Увеличихме приема в професионалното образование от 48 на 56 процента. Финансираме с допълнителни стипендии учениците в дуална форма на обучение. Тази година сме отделили 1,5 милиона за дуално образование, а догодина средствата ще са двойно повече“, посочи министър Вълчев.

По думите му остава предизвикателство да бъдат привлечени в професионалното образование по-добрите ученици. Той допълни, че към момента учениците в дуална форма на обучение са около 3000.

„През следващите 10 -12 години огромна част от обществото ще премине в пенсионна възраст. Затова ние трябва да мотивираме повече млади хора да се включат в професионално образование. Така ще обезпечим най-важните производствени сектори“, заяви министърът и посочи, че секторите с най-много инвестиции и най-голям ръст на добавената стойност са металургията, електротехниката, електрониката, машиностроенето, добивната промишленост,земеделието.
По време на обиколката си в предприятието министърът разговаря с ученици от професионалната гимназия и проследи в реална работна среда резултатите от провежданото дуално обучение

Правителството е заложило още 360 млн. лева от началото на следващата година за увеличение на учителските заплати и тази политика ще се изпълнява поетапно

Това каза министър Вълчев по време на срещата си с учителския колектив на СУ "Гео Милев" в Трън.

По думите в следващите години МОН ще продължи да инвестира в развитието на материално-техническата база в училищата и ще наблегне на обновяване, преоборудване с компютърни системи и и модернизиране на ученическите кабинети в училищата.

Министър Вълчев посети и СУ "Васил Левски" в Брезник, където разгледа кабинетите, дворното пространство и новите кътове за спорт. 

Той се срещна и с преподавателите, за да обсъди с тях теми като нacъpчaвaнeто нa yчeниците и задържането им в образователната среда, привличането в училище на деца от социално неангажирани  към образованието семейства, транспорта до училище, материалната обезпеченост на училищата, съдържанието на учебния материал и други.

В посещенията заедно с министъра участваха и областният управител Ирена Соколова и началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“