МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ В СЛИВЕН: ИНТЕГРАЦИЯТА НА ДЕЦАТА В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА Е ЕФЕКТИВНА И ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ РАБОТАТА ПО МЕХАНИЗМА

Начало » Последни публикации

08.10.2019

„Механизмът за обхват на деца и ученици в образователната система, който направихме действа. Благодарение на работата на екипите за две години върнахме близо 44 хиляди деца в училище“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещението си в Сливен. Стремим се да развием своеобразна териториална отговорност и активна училищна политика по отношение на тези деца, защото механизмът работи преди всичко на терен, чрез взаимодействие с родителите. Всекидневно екипите убеждават колко важно е децата да ходят на училище, допълни министър Вълчев. По думите му основно предизвикателство към момента е учениците да посещават училище редовно. Като причина за отсъствията на ученици той посочи трудовата мобилност на родителите. От близо 260 хиляди деца 160 хиляди са били в чужбина.

Важно е да насърчаваме повече деца да се включат в професионалното образование, за да посрещнем очаквания недостиг на пазара на труда в редица области. Стимулираме децата чрез допълнителни стипендии и увеличихме приема в системата на професионалното образование от 48 на 56 процента. За това говори министър Вълчев по време на официалното откриване на новата ученическа работилница в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн „Добри Желязков“. Тя е изградена по Националната програма ,,Осигуряване на съвременна образователна среда“ от МОН с 63 428 лева и съфинансиране от местен работодател. Министър Вълчев поясни, че в следващите години приоритет ще бъде оборудването на кабинетите и базите за учебно-техническо обучение. „Надяваме се да имаме възможност да отделим и повече средства за общежития към професионалните училища“, допълни министърът. „Дуалната система на обучение е много актуална. Тя дава умения, които учениците могат да прилагат в реална работна среда и да са конкурентни на пазара на труда“ каза още министърът. Затова МОН се стреми към партньорства с повече работодатели, които да се включат в дуалната форма на обучение. В Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" учат 302-ма ученици, разпределени в 14 паралелки. С новата работилница 128 ученици, които се обучават по професиите „Дизайнер“ и „Моделиер-технолог“, ще могат да работят на най-новите машини областта на текстилната промишленост. ПГ „Добри Желязков“ в Сливен е и единственото училище в страната, което подготвя по традиционните текстилни специалности, които са и защитени – тъкачество, предачество и плетачество. Министър Вълчев посети и ОУ ,,Св. Паисий Хилендарски” в село Сотиря, където разгледа започналия ремонт на класните стаи в училището. По-късно той се срещна с образователната общност от директори и учители.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“