121 БЪЛГАРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СА БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА ПРОГРАМА „ХОРИЗОНТ 2020“

121 БЪЛГАРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СА БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА ПРОГРАМА „ХОРИЗОНТ 2020“

121 български организации са бенефициенти по европейската научна програма „Хоризонт 2020“, съобщи пред Радио „Фокус“ директорът на дирекция „Наука“ в МОН Златина Карова.

Първите пет български организации, които бяха най-силни в Седмата рамкова програма на ЕС за наука, сега са петте най-силни и в „Хоризонт 2020“. Това са СУ „Св. Климент Охридски“, Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН, фирма „Онтотекс“, Институтът по физика на твърдото тяло на БАН и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, посочи Карова. Тя допълни, че Министерството поддържа контакт с всичките 121 бенефициенти, за да може да окаже подкрепа, ако тя е необходима.

Четири български фирми участват в инструмента за малки и средни предприятия, при кандидатствали около 100 в първата фаза, в момента тече подготовката на следващата, в която очакваме участниците да бъдат повече.

Според Златина Карова българските научни екипи показват много високо ниво с проектите си и добрата оценка за тях е международна. Тя добави, че България е и сред водещите три държави с най-добро представителство на жените в науката.

Споделете

GoTop