127 ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ЗАКРИВАНЕ, ПРЕОБРАЗУВАНЕ И ПРОМЯНА НА СТАТУТА НА УЧИЛИЩА СА ПОСТЪПИЛИ В МОН

127 ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ЗАКРИВАНЕ, ПРЕОБРАЗУВАНЕ И ПРОМЯНА НА СТАТУТА НА УЧИЛИЩА СА ПОСТЪПИЛИ В МОН

127 предложения за закриване, преобразуване и промяна на финансирането и статута на държавни и общински училища в страната са постъпили в Министерство на образованието и науката. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева днес по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител Михаил Миков от ПГ БСП – Лява България.

Министър Кунева посочи, че тепърва експертна комисия ще направи оценка на предложенията. В двумесечен срок комисията ще изготви експертно становище с предложение до министъра на образованието съответно за откриване, преобразуване, закриване или промяна в статута. Едва след този срок може да се каже какво се предприема.

За учебната 2016/2017 година към момента има издадена една заповед – от 26.04.2016 г. за закриване на училище в област Шумен, община Върбица. Тя е за основно училище “Христо Ботев“, село Ловец. Заповедта е обнародвана на 13 май 2016 г., 14-дневният срок за обжалване е изтекъл, и тя е влязла в сила.

През 2015 година са закрити 8 училища, от които 5 общински и 3 държавни, и 1 обслужващо звено.

Споделете

GoTop