13 НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТА ЗА НАД 4 МИЛИОНА ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪВМЕСТНО ОТ БЪЛГАРСКИ И ШВЕЙЦАРСКИ ИНСТИТУТИ

13 НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТА ЗА НАД 4 МИЛИОНА ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪВМЕСТНО ОТ БЪЛГАРСКИ И ШВЕЙЦАРСКИ ИНСТИТУТИ

Заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев участва в междинна среща с изпълнителите на научните проекти, финасирани от Българо-швейцарската програма за научни изследвания.

Срещата се проведе в зала „София” на хотел „Бест Уестърн Сити Плюс“ – София, и бе за отчитане на междинните резултати и докладване на напредъка в изпълнението на дейностите в контекста на двустранното сътрудничеството и усвоените добри практики от 13-те съвместни изследователски проекта, изпълнението на които започна през 2013 година.

„В навечерието на най-българския празник – 24 май, Деня на българската просвета и култура, за мен е изключително удоволствие да ви поздравя от името на Министерството на образованието и науката“, каза при откриването на събитието заместник-министър Кръстев. Като напомни за предизвикателствата, пред които са изправени работещите в тази сфера, и огромната работа, която предстои в тази насока, той продължи: „В този момент трябва да отбележим, че подкрепата, която получаваме от Конфедерация Швейцария по тази програма е достатъчно забележителна, защото тя инвестира в най-важната част в развитието на науката, а именно в хората, които работят в сферата на науката и научните изследвания. Подкрепата дава възможност на българските учени да работят съвместно със свои колеги от Швейцария. Шансът българите да са част от тези процеси е наистина изключително важен.“ В заключение заместник-министър Кръстев подчерта, че ако ключови акценти на програма „Хоризонт 2020“ са изграждането на международни мрежи и създаването на ефективни партньорства, то отчитайки ролята на Българо-швейцарската научноизследователска програма до момента, тя може да бъде доста удачен инструмент, който да се използва като следваща стъпка към изграждане на транснационални мрежи за провеждане на научни изследвания.

Приветствие към присъстващите поднесе и г-н Матиа Порети, ръководител на офиса за сътрудничество към Швейцарското посолство в София.

Преглед на научното сътрудничество между България и Швейцария направи г-жа Евелин Глетли, представител по програмата от Конфедерация Швейцария.

Въпреки че не е член на Европейския съюз, Конфедерация Швейцария участва в неговото разширяване, като подкрепя усилията на новоприетите страни-членки за намаляване на икономическите и социалните неравенства посредством конкретни, съвместно договорени мерки. Сред 10-те страни, получаващи подкрепа е и България, където Българо-швейцарската програма за сътрудничество подпомага страната ни в различни тематични области със 76 милиона швейцарски франка. Един от избраните приоритети е сътрудничеството в областта на научните изследвания и научния обмен. За тази цел през август 2011 г. се създаде Българо-швейцарски фонд за научни изследвания със съпътстваща го програма.

Съгласно споразумението за изпълнение на Българо-швейцарската изследователска програма на 15.11.2011 г. бе обявена съвместна покана за представяне на проекти за кандидатстване пред Швейцарската национална научна фондация.

13-те проекта са с финансиране в размер на 4 235 400 швейцарски франка. От тях 88,25% се предоставят от швейцарската страна, а останалите 11,75% са национално съфинансиране от държавния бюджет. Изпълняваните научноизследователските проекти са от различни научни области: в областта на екологията (2), селското стопанство (4), управлението на отпадъци (1), социалните неравенства (3), разработване на лекарствени форми (2) и иновативни строителни материали (1).

Споделете

GoTop