13 УЧИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА БЯХА НАГРАДЕНИ ЗА ДИГИТАЛНИ НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

13 УЧИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА БЯХА НАГРАДЕНИ ЗА ДИГИТАЛНИ НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

„Учителският труд е многодневен, дългогодишен, всеотдаен, но често неблагодарен. Признанието идва със закъснение, понякога отеква без да бъде чуто. Късно осъзнаваме колко са помогнали учителите ни, за да станем знаещи, можещи и реализирани хора. Затова е важно да има подобни награди. С тях стимулираме цялата култура на образователни иновации, които се случват именно благодарение на енергията на учителите“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на церемонията по награждаване на победителите в конкурса за „Дигитални новатори в образованието“.

13 учители от цялата страна бяха отличени в четири категории – за иновативен подход, най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители, технологични иновации и мултиплициране на иновативните учебни решения.

„В следващите десетилетия светът ще се дели на дигитални създатели и дигитални ползватели. Информационните технологии ще влияят все повече на начина, по който децата учат. Това ще става чрез иновативни методи на преподаване, проекто-базирано обучение, обърнати класни стаи, интегрални часове. Децата не трябва да забравят и да четат книги, да развиват мисленето и креативността си“, допълни министър Вълчев. Той припомни, че тази година завърши първият випуск, който се обучаваше по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“, в рамките на която 250 ученици се дипломираха в специалност „Приложен програмист“.

Конкурсът „Дигитални новатори в образованието“ се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката и се организира от Българската асоциация по информационни технологии. Целта на конкурса е да отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение от 1-ви до 12-ти клас, да открои учителите като дигитални новатори и да популяризира дистанционното обучение и насърчи неговото използване като част от образованието.

Споделете

GoTop