15 УЧЕНИЦИ С МЕДАЛИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА

15 УЧЕНИЦИ С МЕДАЛИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА

15 ученици, разделени на 5 състезателни групи, бяха наградени за отличното си представяне на Националния кръг на олимпиадата по физика тази година. В нея участваха 118 ученици от 27 училища. Тримата медалисти при седмокласниците са от Софийската математическа гимназия (СМГ).

На първо място е Максим Босилков, а на второ и трето са съответно Кирил Момчилов и Томас Настев.

Първенецът сред осмокласниците е Станислав Янков от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, а на почетната академична стълбица застават учениците от СМГ Даниел Гетов и Стоян Милев.

В девети клас първи отново са възпитаници на СМГ – Димитър Бегов, Никола Нинков и Борис Джурков. От групата на 10 клас златното отличие е за Даниел Койнов от ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен, а подгласниците му са Никола Борисов от ПЧМГ в София и Стефан Спасов от СМГ.

В последната група, която включва представители на 11 и 12 клас, първи е Маргулан Исмолдаев от 12 клас на МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна. Втори е Йово Йовчев от 12 клас на ПЧМГ, а на третото място е Баян Гечев от 11 клас, СМГ. Класираните ученици в пета група след двата състезателни етапа – теоретичен и експериментален, съставят националния отбор на страната, който ще участва в Седмата Европейска олимпиада по физика през юни в Хановер, Германия.

В отбора ще участват още Румен Димитров от СМГ и Гео Калфов от ПЧМГ (11 клас), класирани на четвърто и пето място. Предстои и подготовката на разширения Национален отбор в Международната олимпиада по физика, който ще се състезава през юли в Япония.

Лауреати на Националната олимпиада по физика са десет ученици – по петима от 11 и 12 клас.

Националният кръг на олимпиадата по физика се проведе от 21 до 23 април в София. Домакините бяха от РУО София-град и 145. ОУ „Симеон Радев“.

Освен с медали първенците са удостоени с грамоти, подписани от председателя на Националната комисия проф. дфзн Виктор Иванов, и плакет за високи постижения за училището в областта на обучението по физика.

На снимката са победителите в пета състезателна група Маргулан Исмолдаев, Йово Йовчев и Баян Гечев.

Споделете

GoTop