27 ЛАУРЕАТИ БЯХА ИЗЛЪЧЕНИ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ТЕХНИЧЕСКО ЧЕРТАНЕ

27 ЛАУРЕАТИ БЯХА ИЗЛЪЧЕНИ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ТЕХНИЧЕСКО ЧЕРТАНЕ

27 лауреати бяха излъчени на XL Национална олимпиада по техническо чертане.

С най-много лауреати са Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ и Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, както и ППМГ „Нанчо Попович“, Шумен. Сред първенците има и представители на СУ „Д-р Петър Берон“, Костинброд и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, Севлиево

„Техническите науки и подготовката на инженери са в основата на успешното развитие на икономиката“, каза заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева в приветствието си към участниците в олимпиадата, чиито домакини бяха Техническият университет и гимназия „М.В.Ломоносов“. Тя бе впечатлена, че момичетата се представят равностойно с момчетата, което не е характерно за тези професии.

Участниците имаха да решават задачи в три групи – изглед от ляво и нанасяне на размери по зададени изглед отпред и отгоре на плътно тяло, скица на детайл по зададено аксонометрично изображение, детайлиране от чертеж на общия вид и геометрични построения в чертеж на детайл с AutoCAD.

„Това е единствената олимпиада по предмет от професионалната подготовка и вярвам, че всеки, който се занимава сериозно с тези дисциплини е победил първо в себе си желанието да му е по-лесно“, обърна се към състезателите директорът на НПГПТО „М.В.Ломоносов“ инж. Таня Михайлова.

Споделете

GoTop