35 ПРОЦЕНТА ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В АНКЕТАТА „ЧЕТА, ЗАЩОТО…“ ЧЕТАТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ

35 ПРОЦЕНТА ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В АНКЕТАТА „ЧЕТА, ЗАЩОТО…“ ЧЕТАТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ

На финална среща от Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева обяви резултатите от анкетата „Чета, защото…“ 35% от участниците посочват, че четат за удоволствие. „Всъщност удоволствието има много измерения. Надявам се, че тези 35 процента от близо четирите хиляди гласували, наистина ще се пренесат през това удоволствие, „заразявайки“ и хората около себе си“, каза г-жа Кастрева. Пред събралите се деца, учители, образователни експерти, писатели, представители на културни и научни организации тя даде повече детайли по анкетата: „На следващо място – с 19% се нарежда отговорът „Чета, защото искам да знам повече“. Наистина книгата е мъдрост и знание. Това се потвърждава и от резултатите от отговора „Защото това изисква моята работа / училище“ и „Защото искам да разбера повече за хората и света“. Това са отговорите, нареждащи се на трето място с 11% от гласовете. „Чета, защото чрез четенето се пренасям в други епохи“ – това е отговорът на 9% от участниците в анкетата. На следващо място с 8% е отговорът: „Защото по този начин си почивам“. Със 7% е отговорът, който гласи: „Така удовлетворявам своето любопитство“. Всъщност много трудно е да разграничим отделните отговори, защото любопитството отново е знание, а за да задоволим любопитството си означава и да си доставиш удоволствие,“ разтълкува резултатите заместник-министърът.

„Вярвам, скъпи ученици, че през предстоящата коледна ваканция вие не просто ще си отпочивате, не просто ще бъдете с приятели, ще бъдете сред природата, но най-вече ще си доставите удоволствие и с една прекрасна книга, която да бъде вашият приятел“, пожела на малките и големи ученици в залата г-жа Кастрева. Тя отправи специални благодарности както към екипа на МОН и РИО – София-град, реализирали провеждането на седмицата на четенето, така и към Столичната библиотека, Националния дворец на децата, Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“ като партньори в инициативата. Бе отправена благодарност и към всички, които подкрепиха и реализираха дейностите по време на кампанията – регионални инспекторати по образованието, директори на училища и детски градини, научни и културни институции, кметове, общественици, писатели, родители и хилядите ученици.

Преди обявяването на резултатите от анкетата децата получиха подаръци, един, от които беше с оригиналните автографи на Георги Господинов и 8-годишната Рая Господинова – автори на оригиналната книжка „Сватби на животни и неща“, под редакцията на Биляна Курташева и издадена от издателство „Жанет-45“.

Писателят Георги Господинов изрази задоволство от инициативата, която свързва деца и книги. Той сподели моменти от детството си и обясни на своята детска публика за какво могат да помагат книгите.

Биляна Курташева предупреди читателите на „Сватби на животни и неща“, че малката Рая е писала нещата още от първи клас, а сега е вече в трети клас и поради това в написаното има грешки. „Като четете, дръжте се като редактори и така четенето ще ви бъде по-интересно“, каза тя.

Директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова разказа за историята на библиотеката, която датира отпреди 87 години и сега притежава над 1 млн. книги. „Получаваме почти всяка издадена книга в България. Ще се радваме да сте част от 36-хилядната аудитория на библиотеката“, поздрави гостите директорката и изрази убеденост, че кампанията по четенето с тази финална среща не приключва, като подари на участниците читателски карти .

Детски таланти от Националния дворец на децата изнесоха художествена програма.

Всички се разделиха с усещането, че това е само началото на голямото четене, а националната седмица на четенето изписа своята първа страница от историята си.

Споделете

GoTop