37 ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ УЧАСТВАХА В НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „НАЙ-ДОБЪР ТЕХНИК В МАШИНОСТРОЕНЕТО“

37 ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ УЧАСТВАХА В НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „НАЙ-ДОБЪР ТЕХНИК В МАШИНОСТРОЕНЕТО“

76 ученици от 37 професионални гимназии в страната участваха в националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето” в Горна Оряховица, което бе открито от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя приветства участниците и техните учители, като изтъкна, че състезанието не само дава възможност за изява на знанията, но и провокира интерес към професионалното образование. Зам.-министър Михайлова връчи наградите на най-добре представилите се ученици. В индивидуалното класиране първо и второ място спечелиха възпитаниците на НПГПТО „М.В.Ломоносов“ в София Андрaник Мелкоян и Радослава Закова. Трети е Мариел Йорданов от Свищовската професионална гимназия. В отборното класиране първенец e гимназията по прецизна техника и оптика, второто място е за Свещовската професионална гимназия, а трети са от техническата гимназия във Варна.

Състезаваха се ученици от 11 и 12 клас от гимназии, които подготвят все по-необходимите за бизнеса кадри с техническо образование. Те се обучават по професии от професионално направление „Машиностроене, металообработване и металургия“ и по специалност „Автотранспортна техника“ от професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства“.

Учениците работиха върху тест от 40 въпроса по учебните предмети: техническо чертане, техническа механика, материали и заготовки/материалознание, електротехника и електроника, информационни технологии. Имаше решаване на приложно-творческа задача, която съдържа детайлиране по зададен чертеж и довършване на чертеж на резбово съединение.

Този вид състезания са един от форматите, благодарение на които бизнесът може да подбере добре подготвени кадри, а учениците да намерят бърза реализация с професионалните си умения, а техническите университети – свои бъдещи възпитаници. Резултатите на най-добрите в състезанието се признават за приемен изпит в Техническите университети в Габрово, София, Варна и Русе, както и в Минно-геоложки университет в София. Техни представители демонстрираха днес общи разработки на ученици и студенти.

Вариантите на теста, подготвени от учителите от ПТГ „Васил Левски” в Горна Оряховица, са утвърдени от съорганизатора на състезанието – Технически университет – Габрово. Техни представители участваха в проверките на работите на учениците.
Най-добрите в класирането получиха купи, медали и награди от МОН, фондация „Милен Григоров”, която през 1999 година организира първото състезание за ученици с изявени дарби в областта на машиностроенето, от техническите университети и спонсори.

От 2011 година право на участие в това състезание имат всички училища, които обучават ученици в машиностроителни професии. То е включено и в Националния календар за провеждане на ученически олимпиади и състезания.

Споделете

GoTop