40% ОТ ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА СА ИНОВАТИВНИ

40% ОТ ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА СА ИНОВАТИВНИ

Над 40% от частните училища в България са включени в списъка на иновативните училища и прилагат нови преподавателски модели. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той участва в откриването на форума „Партньорство и диалог: гаранция за успех в образованието“, организиран от Българската асоциация на частните училища (БАЧУ).

Министърът посочи, че е ценен опитът на частните училища, свързан с въвеждането на STEM педагогиката, по-голямата интердисциплинарност, съвместното преподаване и възможности за използване на съвременни технологии при изучаването на науките и математиката.

Проф. Цоков увери, че предстоят промени в наредбата за квалификацията, за да няма формално получаване на квалификационни кредити от педагогическите специалисти. „Добри учители има и в общинските, и в частните училища. Ние оценяваме всички“, заяви той по повод нежеланието на преподавателите в частни училища да бъдат атестирани.

Началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска увери, че ще се обсъдят възможности за включване на учители от частни институции в обучения за създаване на електронни ресурси за платформата „Дигитална раница“.

В срещата участваха Соня Кръстанова, директор на дирекция „Финанси“ в МОН, експерти от министерството, председателят на УС на БАЧУ Мария Каменова, директори на частни училища и детски градини и издатели.

Споделете

GoTop