5000 БРИТАНСКИ СТУДЕНТИ УЧАТ В БЪЛГАРИЯ, ОСНОВНО МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ

5000 БРИТАНСКИ СТУДЕНТИ УЧАТ В БЪЛГАРИЯ, ОСНОВНО МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ

Около 5000 студенти от Великобритания учат в български висши училища. Данните бяха съобщени по време на уебинар на тема „Транснационалното образование в Европа“, организиран от Британския съвет.

„Британските студенти проявяват интерес основно към 5-годишни програми за обучение с включена магистратура, като много от тях изучават медицина, стоматология и фармация“, съобщи директорът на в дирекция „Политики във висшето образование“ в Министерството на образованието и науката д-р Ивана Радонова, която взе участие в онлайн събитието.

„България става все по-привлекателна дестинация за обучение за чуждестранни студенти, като британците съставляват най-големия контингент“, коментира по този повод в своя публикация специализираното английско издание за висше образование universityworldnews.com. След британците най-много са студентите от Гърция и Германия.

Като предимство на обучението в България беше посочено, че много български университети, както и БАН, предлагат програми за обучение на английски език. Привлекателни за британските студенти са възможностите за придобиване на двойна диплома – от Великобритания и от висше училище от страна от Европейския съюз, каквато е България.

Едно от най-старите партньорства между висши училища от двете държави е това между Висшето училище по мениджмънт във Варна и Университета Метрополитан в Кардиф, сключено през 2009 г. То дава възможност на студентите от от Висшето училище по мениджмънт да учат в Уелс, като плащат по-ниски такси.

Споделете

GoTop