АКАД. ДЕНКОВ: БЪДЕЩЕТО Е НА ТЕЗИ, КОИТО ЗНАЯТ ОТКЪДЕ ИДВАТ, НО И КЪДЕ И КАК ИСКАТ ДА СТИГНАТ

АКАД. ДЕНКОВ: БЪДЕЩЕТО Е НА ТЕЗИ, КОИТО ЗНАЯТ ОТКЪДЕ ИДВАТ, НО И КЪДЕ И КАК ИСКАТ ДА СТИГНАТ

„Днес имаме нужда да съчетаем националното си съзнание на българи с усещането, че сме граждани на Европа. Защото бъдещето принадлежи на тези, които знаят откъде идват, но също така знаят къде и как искат да стигнат.“

С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков приветства участниците във Валоризационната конференция „Възстановяване от кризата и насърчаване на приноса към Европейското образователно пространство“. Събитието е организирано от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), който е Националната агенция по европейските програми „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“.

Акад. Денков посочи, че програма „Еразъм“ се превърна в символ на два типа дейности. От една страна, това е възможността българските младежи да отидат в други страни. „За много от тях това е първа и дори единствена възможност за момента да видят как живеят техните връстници, какво е по-хубаво и какво е по-лошо, така че, когато се върнат, да вземат хубавото“, коментира министърът. Той подчерта, че „нашите деца и младежи има не само какво да научат от връстниците си в чужбина. Те има и какво да им покажат като българска традиция, която заслужава да бъде позната в целия свят“.

Втората възможност е обмен на опит за учители, които също така никога преди това не са имали възможност да видят какво правят техните колеги в Германия, Франция, Холандия. „Чрез „Еразъм“ те могат да видят къде се намираме, как опитът на българската образователна система, със силни традиции трябва да бъде съчетан с новите технологии, които по разбираеми причини се развиват по-бързо в другите страни“, обясни акад. Денков.

Въпреки трудностите, породени от пандемията, през последните две години се увеличава броят на студентските мобилности с цел практика. Заради отменените присъствени занятия в редица европейски университети е намалял броят мобилности с цел обучение, съобщават от ЦРЧР.

Споделете

GoTop