АКАД. ДЕНКОВ: ОБЕДИНЕНИ, УНИВЕРСИТЕТИТЕ ЩЕ СА РАЗПОЗНАТИ ОТ ВОДЕЩИ ФИРМИ И ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛНИ ЗА СТУДЕНТИТЕ

АКАД. ДЕНКОВ: ОБЕДИНЕНИ, УНИВЕРСИТЕТИТЕ ЩЕ СА РАЗПОЗНАТИ ОТ ВОДЕЩИ ФИРМИ И ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛНИ ЗА СТУДЕНТИТЕ

Обединени, университетите ще са разпознати от водещи фирми и по-привлекателни за студентите. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в интервю за в. „24 часа“.
Според него част от малките висши училища в страната не успяват да използват ефективно средствата си, тъй като трябва да покриват широк набор от функции, някои от които не са им присъщи. От друга страна, те не са особено видими както в международен план, така и сред кандидат-студентите. Много от тях не могат да запълнят обявените места, защото се борят в конкуренция с по-големи университети.
Акад. Денков отбеляза, че такъв тип преструктурирания и обединявания са правени в много държави. „България закъснява поне с 15-20 години. Такава реформа е провеждана във Франция, Ирландия, Испания, Швеция, Великобритания. Има различни подходи. Аз смятам, че най-подходящо в България е по-малките висши училища да се обединят, допълвайки се, без да се препокриват, като всяко от тях запази специфичния си профил”, уточни той.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.

Споделете

GoTop