АКАД. ДЕНКОВ: СМИСЪЛЪТ НА ИСТОРИЯТА Е ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ И ДА ГРАДИМ БЪДЕЩЕТО

АКАД. ДЕНКОВ: СМИСЪЛЪТ НА ИСТОРИЯТА Е ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ И ДА ГРАДИМ БЪДЕЩЕТО

Народ, който знае историята си и се учи от грешките в нея, може правилно да планира бъдещето си. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на тематичен кът „Велика България“ в 7-о СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград. Той е изграден по националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната за изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия.

В последните години историята и патриотизмът често бяха противопоставяни на технологиите. В това училище двете успешно се съчетават и допълват – освен богат исторически кът, то има и модерни STEM кабинети, каза още министърът. Според него това е примерът, който трябва да бъде последван от колкото може повече училища в България.

В място за почит към историята на България е превърната голяма част от общите пространства на един от етажите в 7-о СУ „Кузман Шапкарев“. В коридора и фоайето са разположени различни снимки, картини, исторически карти и артефакти, важни дати в миналото на страната ни. В специално изградена витрина са изложени военни униформи и знамена. Учениците са мотивирани да правят проучвания на исторически теми, а изготвянето на информационни материали ги учи да работят в екип и да разширяват знанията си за миналото на България.

Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ е най-голямото на територията на област Благоевград и има статут на иновативно. То е изградило съвременно обзаведен и оборудван STEM център, финансиран по програма на МОН. В училището се изучава нов учебен предмет „STEM интеграция“, използват се нови методи на преподаване в лаборатории с експериментално учене. В гимназиален етап се обучават по една паралелка на випуск в профил „Софтуерни и хардуерни науки“.

Училището е организатор и домакин на най-голямото Национално състезание по информационни технологии към Съюза на математиците, което ще се проведе за 14-та поредна година от 25 до 27 март 2022 г.

Споделете

GoTop