АКАД. ДЕНКОВ: ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НЯМА КАК ДА СЕ ПОДОБРИ, АКО НЕ СЕ ПРОМЕНИ

АКАД. ДЕНКОВ: ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НЯМА КАК ДА СЕ ПОДОБРИ, АКО НЕ СЕ ПРОМЕНИ

Системата на висшето образование трябва да бъде по-отворена за промени. Няма как да се подобрим, ако не се променим. Не може да стоим все същите и да очакваме да станем по-добри.

Това коментира министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в предаването „България сутрин“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

Всяко нещо, което предлагаме в областта на висшето образование, среща съпротива, която показва може би някакви страхове, но те са неоснователни, посочи акад. Денков. Той изтъкна, че предлаганата методика за обединение на университетите предвижда това да става доброволно. Ако това не се случи, в един момент някой ще тръгне да ги обединява насила, предупреди министърът. Той отбеляза, че в началото е имало съпротива и срещу Националната карта на висшето образование, а тя е полезна, защото показва дефицитите в предоставянето на висше образование. Тя е основата, в която можем да планираме как да се развива висшето образование, посочи акад. Денков.

Като част от свършената работа в МОН той посочи, че е изработена методика и въз основа на нея са определени изследователски университети. Актуализирани са също минималните национални изисквания за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации, които ще бъдат публикувани отново за обществено обсъждане.

Цялото интервю можете да видите ТУК

Споделете

GoTop