АКАД. ДЕНКОВ: ВЛОЖИХМЕ БЛИЗО 24,5 МЛН. ЛВ. В ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ

АКАД. ДЕНКОВ: ВЛОЖИХМЕ БЛИЗО 24,5 МЛН. ЛВ. В ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ

Един от начините, по които се опитваме да преодоляваме недостига на кадри в икономиката, е чрез дуално обучение. В него за три години са вложени близо 24,5 млн. лв. по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“. Представители на бизнеса влизат в училище също по Национална програма „Бизнесът преподава“, за която се отделят по 300 000 лв. на година. Това съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по време на дискусия „Държавата – приятел или препятствие пред ефективната дейност на компаниите“. Той посочи, че до преди пет-шест години голяма част от студентите са били в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“.

Това вече не е така. Приемът в тези направления беше съкратен с около 40 % и бяха създадени редица стимули за области като енергетика, машинно инженерство, общо инженерство, педагогика. Има приоритетни професионални направления и защитени специалности, в които студентите са освободени от такси, дават им се стипендии и възможност да сключват договори с работодатели. Въпреки че действително има пренасочване и по-добро балансиране на студентите, нарастването на техния брой в дефицитните области все още е ниско, призна министър Денков.

По отношение на професионалното образование също настъпват сериозни промени. Приемът в професионални паралелки се увеличава непрекъснато през последните години и има региони, в които той наближава 70%. Средно за България този процент е около 50, а целта ни е да стигне до 60 %, посочи акад. Денков. Но работната ръка в България намалява неимоверно бързо. Затова е важно да работим с бизнеса, за да подготвим кадрите, които, още преди да влязат на пазара на труда, да знаят, че ще се реализират по-най-добрия начин в България. Добрите примери, при които преподаватели от университетите и БАН работят заедно с децата, трябва да станат масова практика, категоричен е министърът на образованието и науката. В дискусията, посветена на кариерното развитие и трудовия пазар в България, се включиха още представители на социалното министерство и работодатели.

Споделете

GoTop