АКАД. ДЕНКОВ: ЗА ДА СА КОНКУРЕНТНИ, ЕВРОПЕЙСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВАТ ПО-БЪРЗО

АКАД. ДЕНКОВ: ЗА ДА СА КОНКУРЕНТНИ, ЕВРОПЕЙСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВАТ ПО-БЪРЗО

„Европейските университети имат значими предимства – те са достъпни за студентите, предлагат високо качество. Но знаем, че имат и някои слабости. Затова, ако искаме да сме конкурентни на американските, китайските и източноазиатските университети, трябва да развиваме европейските висши училища по-бързо и по-прогресивно“. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на първата международна интердисциплинарна конференция за докторанти и млади учени по проекта Transform4Europe. Организатор е Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Партньори са още шест европейски висши училища.

Конференцията обединява повечето от целите, залегнали в Стратегията за развитие на висшето образование – за поставянето на университетите в центъра на регионалното развитие, за промяна в начините за обучение чрез дигитализация, за обединяването на наука, образование и бизнес в усилията за разрешаване на предизвикателства пред обществото и др. „Това са предизвикателства, които нямат едно решение. Смятам, че Вашата инициатива е начин да се намерят нови възможности, да се развият нови европейски сътрудничества“, каза министърът.

Алиансът „Трансформация за Европа (Тransform4Еurope)“ включва седем европейски университета: Университета на Саарланд (Германия), Университета в Аликанте (Испания), Естонската художествена академия, Университета на Силезия в Катовице (Полша), СУ „Св. Климент Охридски”, Университета в Триест (Италия) и Университета „Витаутас Магнус“ в Каунас (Литва). Те обединяват усилия за създаване на устойчив модел на Европейски университет със съвместно ръководство и структури на обслужване.

Споделете

GoTop