АКТРИСА СЪЗДАДЕ МЮЗИКЪЛ С УЧЕНИЦИ ОТ СВОЕТО УЧИЛИЩЕ

АКТРИСА СЪЗДАДЕ МЮЗИКЪЛ С УЧЕНИЦИ ОТ СВОЕТО УЧИЛИЩЕ

Постановката на мюзикъла „Лак за коса“ по сценария на едноименния филм на учениците артисти от Първа езикова гимназия във Варна е плод на подкрепата на Биляна Стоева, актриса в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Биляна е възпитаник на гимназията и години наред съдейства за подготовката и реализацията на множество инициативи в областта на изкуствата.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Националната програма на МОН „Заедно в изкуствата и спорта“. Със средства от него актовата зала е оборудвана с нужната техника. Сформиран е и екип, в който, освен Биляна, влиза и учител по музика от училището (Станимир Диков), както и професионален хореограф (Биляна Георгиева).

„Hairspray“ е едно от най-вълнуващите събития в артистичния календар на Първа езикова гимназия. Той е плод на упорития труд и всеотдайността на екипа от учители и техните сътрудници, горди са в училището. „Беше изключително изживяване да работя с ученици от 8 до 12 клас. И на тях им хареса, доказателство за това е, че едно от момичетата, които завършват през тази година, иска да участва и в следващото ученическо представление през есента“, казва Биляна.

Тя е завършила средно образование през 1994 година, когато се сменят програми и учителите се чудели какво и как да преподават. За училището си казва, че е изграждащо, преподавателите ги възприемали като възрастни хора. И тогава е имало творчески инициативи – прегледи на таланта, спектакли и…много учене на езици.

Учила е в НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков. От 1998-ма година работи в Драматичния театър във Варна.

Сред любимите ѝ роли в последните години са Джийн от „Телефонът на мъртвеца“ с режисьор Петър Денчев, Ремей от „Канкун“ с режисьор Стилиян Петров, Ела от „Юн Габриел Боркман“ с режисьор Пламен Марков.

Биляна има и собствена театрална школа за деца. И понеже е работила предимно с малки ученици, доста се е страхувала как ще се получи с гимназистите, но казва, че взаимно са обменили енергия и затова спектакълът е бил много добър.

Нейната дъщеря също учи в гимназията, в десети клас е, но талантът ѝ е в спорта – тя е част от златния волейболен отбор.

Варненската Първа езикова гимназия е едно от най желаните от младите хора в града училища, заедно с Математическата гимназия. Учениците от езиковата печелят награди, състезания и конкурси в най-различни области.

Споделете

GoTop